Eerste Belgische satelliet is bijna klaar

Print
Het ruimtevaartbedrijf Verhaert zit in de laatste assemblagefase voor de eerste Belgische minisatelliet. De Proba, een observatiesatelliet, wordt volgend jaar de ruimte ingeschoten. Zo'n 15 technici werken het project in versneld tempo af.
BR>De Proba wordt ontwikkeld in opdracht van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA. Het tuig zal vijf instrumenten aan boord hebben: twee camera's, stralingsdetectoren en sensoren die botsingen tussen de satelliet en rondvliegende kleine deeltjes in de ruimte opmeten. Proba moet evenwel vooral bewijzen dat instrumenten in de ruimte autonoom kunnen functioneren en niet voortdurend moeten bijgestuurd worden vanop het grondstation.
"We werken momenteel druk aan de integratie van de verschillende compartimenten van de satelliet", zegt Ina Van Hoye van Verhaert. "Alle units worden samengebracht en getest op het niveau van het gemeenschappelijk systeem. Na de afronding van deze fase beginnen wij met de voorbereiding van de lancering."
De Proba zal normaal afgeschoten worden vanop de Indiase basis Shriharikota. Pas wanneer ze drie maanden in een baan rond de aarde gecirceld heeft en alle systemen correct gefunctioneerd hebben, zal Verhaert de satelliet overdragen aan ESA. Het gaat om een project van zowat 350 miljoen frank.

Scholen


Omdat Proba naast de experimenten van de wetenschappers nog wat verwerkingstijd over heeft, start Verhaert in de komende maanden een initiatief in de richting van de scholen. Via een openstaande wedstrijd worden alle scholen ertoe aangemoedigd om een eigen project in te dienen. Ze moeten originele ideeën aanbrengen over wat Proba naast haar primaire missie nog zou kunnen observeren en hoe dit de lessenpaketten zou kunnen ondersteunen.
Alle ideeën kunnen doorgestuurd worden per e-mail naar de Euro Space Foundation. Meer informatie is te vinden op de website http://www.eurospace.be.Een jury zal 20 Belgische klassen selecteren.

.

Nu in het nieuws