Soulwax houdt Belgische eer hoog op Glastonbury

Praga Khan en dEUS stonden vorig jaar op Glastonbury, het Britse Pukkelpop in het kwadraat. Afgelopen weekend viel die eer te beurt aan een andere Belgische groep, Soulwax. "Als het publiek met modder begint te gooien, zit het goed. Dan wordt je muziek geapprecieerd", legt een bevriende Brit de groep op de vooravond uit. Onze Belgen kijken bedenkelijk. Wij stapten mee op de toerbus, zagen dat de modder uitbleef maar noteerden verder niets dan lovende reacties.

BR>Acht uur 's morgens. Een voor een druppelen de groepsleden de hotellobby binnen. Over twee uur wordt Soulwax in Glastonbury verwacht, zo'n dertig kilometer bezuiden uitvalsbasis Bath. Voor we daar arriveren, schalt de nieuwe cd van Queens Of The Stone Age, op verzoek van zanger-fan Stephen Dewaele, drie keer door de toerbus.

De dag voordien heeft Stephen in een tweedehands winkel een zak vol vinyl gekocht. Spits de oren tijdens de volgende deejay-set van The Flying Dewaele Brothers! Maar eerst even Glastonbury veroveren. De groep blijft er nuchter bij. Nochtans, dit is Engelands oerfestival, met 100.000 bezoekers, honderden groepen, zo'n vijftien podia, uitgebreide media-aandacht en een mystieke link naar Stonehenge.

"Zenuwachtig? Totaal niet", zegt Stephen backstage. "Ik speel liever op Werchter, voor 40.000 fans die mijn eigen taal spreken, dan voor 20.000 op xtc loslopende hooligans. Een hoop ellende vind ik het hier. Al die Engelsen hebben zich zat gedronken en teveel pillen gepakt en denken dat de druïden gaan afkomen."

Backstreet Boys

Klokslag één uur mag de groep The Other Stage op, het op een na grootste openluchtpodium. Veertig minuten krijgt Soulwax, goed voor acht nummers. Vertrouwde kost voor ons: de kostuums, de Backstreet Boys-knipoog, het neonlicht, het Casio-grapje, de eigen hits en de Prince-cover

Pop life

. Het werkt. De ruwweg 10.000 mensen die er stonden, spreken erover en onthouden de groepsnaam. Alweer een stap in de verovering van Engeland. "Ik heb een Belgische sjaal gezien. Dat vond ik wel tof", zegt David. "Ik ben blij dat het voorbij is", oordeelt Stephen. De vertegenwoordiger van de Britse platenfirma neemt de twijfels weg. "Fantastische show! En het publiek zong de teksten van de recente singles mee", glundert hij.

Cameraman Marc is fans uit Athene tegen het lijf gelopen die speciaal voor Soulwax zijn gekomen. Manager Christophe ontfermt zich over een Française die hij uit het publiek heeft laten plukken. Ze stond het concert te filmen met professionele apparatuur. Met tegenzin geeft ze haar bandje af. "Op het internet bestaat een site waar meer dan twee pagina's Soulwax-bootlegs worden aangeboden. Kan niet", vindt Christophe.

Stephen en David geven nog een paar interviews maar lopen zich de rest van de dag te vervelen. "Als we nog 's worden gevraagd, brengen we een mobiele studio mee, zodat we tussendoor aan nieuwe nummers kunnen werken", zucht David. Tot overmaat van ramp laat de tv in de bus het afweten. Slechte ontvangst, dag voetbal. "En we hadden er speciaal een goeie antenne voor gekocht..."

's Avonds wurmen de broers zich een weg naar de danstent voor Fatboy Slim. Uren later staat de bus in de file richting uitgang. Onderweg naar de ferry klinkt er gestommel in een slaapcabine achterin. De drummer van Elastica wordt wakker op de verkeerde bus. Rock-'n-roll! En nu op naar Werchter. "Met minstens één nieuw nummer en een nieuwe cover. En misschien spelen we wel naakt", grapt Stephen. Tenminste, als ma en pa Dewaele op de gastenlijst mogen. "Anders bel ik persoonlijk naar Herman Schueremans. Dan kan hij Soulwax op zijn buik schrijven."

Soulwax op 2 juli in Werchter, 16 augustus met Beck in Leuven.

Nieuwe cd laat op zich wachten

dEUS heeft er al voet aan de grond gekregen. Praga Khan, Arid en Soulwax werken volop aan de broodnodige doorbraak in het rockland bij uitstek, Groot-Brittannië. Na de Soulwax-avonturen, nu de naakte feiten.

Dit jaar toerde de groep van de broers Dewaele meer in Engeland dan elders. Na tournees met dEUS, Muse en The Wannadies ondernam Soulwax er ook al een concertreeks als hoofdact langs dezelfde zalen. Ook in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland speelt de groep in zalen van 500 tot 1.000 mensen. Engeland blijft echter de prioriteit. Sinds de cd

Much against everyone's advice

daar in april uitkwam, begint de bal aardig te rollen.

Recensies waren overwegend positief en belangrijke radiostations zoals XFM en BBC Radio 1 koesteren de groep. De singles en videoclips van

Too many dj's

,

Conversation intercom

en

Much against everyone's advice

genieten hoge rotatie, tot veertig draaibeurten per week. Laatstgenoemde single vond al 125.000 Britse kopers. De cd zit momenteel aan 10.000 maar moet tegen het eind van de zomer, wanneer Soulwax zowat alle grote Britse festivals heeft aangedaan, de kaap van 25.000 kunnen nemen. Ter vergelijking: in België zit de plaat aan 30.000, in Amerika aan 10.000, in Nederland aan 20.000.

Ondertussen zit de groep niet stil. Op de vooravond van Werchter speelt Soulwax nog snel in Bonn en deejayen The Flying Dewaele Brothers in Amsterdam. Begin augustus trekt de groep samen met Zita Swoon een weekje naar Zuid-Afrika. In september staat opnieuw Engeland op de agenda. Daarna moet alles wijken om eindelijk aan die volgende cd te kunnen beginnen.

Nu in het nieuws