Béjart toont jonge beloftes in Vlaanderen

Print
Op de befaamde Rudraschool van Maurice Béjart in Lausanne worden niet enkel bewegingstechnieken aangeleerd. Er wordt ook uitgebreid gefilosofeerd over morele principes, die bijdragen tot een humanistische karaktervorming. Dat Che Guevara en Don Quichote de hoofdpersonages zijn in de dansvoorstelling van Groupe 13, is vooral te danken aan hun romantisch idealisme.
BR>De Spaanse ridder die tegen windmolens vecht, wordt voortdurend op de proef gesteld tot hij bijna zijn geloof in de mensheid verliest. De Zuid-Amerikaanse revolutionair Che Guevara is niet minder strijdvaardig dan de fictieve hoofdfiguur uit het werk van Cervantes. Hij legt de kiemen voor een meer rechtvaardige samenleving. Eigenbelang kent hij niet. Toch wordt hij door zijn vrienden verstoten en zelfs gevangen genomen en gedood...
Wanneer Che en Don Quichote elkaar op onbekend terrein ontmoeten, speelt een bandoneonspeler melancholische wijsjes. Alsof zijn brede trekzak de pijn en het verdriet van de helden kan bezweren. De aangrijpende tangomelodieën worden afgewisseld met een vleugje Rossini en ophitsende percussieklanken van Burundese meester-drummers.
Che, Quijote y Bandoneon beleefde vorig jaar zijn première in Weimar. Chris Bouchard van Pimpernel, die Groupe 13 naar de Koningin Elisabethzaal haalt, betreurt dat de tournee zo laattijdig werd aangekondigd. Maar dat is te wijten aan de recente voorstellingenreeks van het Ballet Béjart Lausanne in Vorst-Nationaal. "We mochten van zijn vast gezelschap voor 23 mei geen publiciteit maken opdat de publieke toeloop voor De Zijderoute, de Carte Blanche en de Boléro in Vorst maximaal zou zijn. Maar ik kan je verzekeren dat Che, Quijote y Bandoneon wel degelijk door de meester zelf werd uitgewerkt en bijgevolg bestaat uit zinnenstrelende taferelen. Zoals gewoonlijk vermengt hij verschillende genres en stijlen. Alle dansers zijn jonge beloften, die op Mudra of Rudra zijn gevormd."
De Argentijnse actrice Cipe Lincovsky, die de belangrijkste vrouwenrollen speelt, stond tien jaar geleden nog naast de sterdanser Jorge Donn op het podium, toen die Nijnsky belichaamde. Zij werkte ook samen met de Britse mimespeler Lindsay Kemp.
Che,Quijote y Bandoneon op 5 en 6 juli in Paleis voor Schone Kunsten, Brussel; 8 en 9 juli in Casino, Oostende; 11 en 12 juli om 21u in Koningin Elisabethzaal, Antwerpen. Tickets: 0900.00.311 of bij EKU Ticketshop 03.213.86.60.

.

Nu in het nieuws