Brugge blikt tevreden terug op Euro 2000

Print
Het stadsbestuur, De Lijn, de handelaars en de politiediensten in Brugge kijken tevreden terug naar de vier voetbalwedstrijden van het Euro 2000 in de stad. "In Brugge was er maar één winnaar: de supporters", vertelt burgemeester Patrick Moenaert maandagochtend tijdens een persconferentie. "We zijn dan ook moe maar tevreden".
BR>Brugge kende tijdens de voorbije vier wedstrijden geen noemenswaardige problemen. Voor en na de wedstrijd waren er alleen verbroederingen te zien tussen Denen, Fransen, Nederlanders, Joegoslaven, Spanjaarden, Tsjechen en Britten. Nergens was er een incident. Volgens Moenaert ligt dit aan de goede voorbereiding en het vriendelijk onthaal van de stad Brugge en de ordediensten enerzijds en een goede loting anderzijds.
De voornaamste incidenten in Brugge werden veroorzaakt door twee Joegoslaven die het speelveld oprenden tijdens de wedstrijd Joegoslavië-Spanje en door twee Basken die tijdens de kwartfinale op het veld liepen. In tegenstelling tot de twee Joegoslaven hebben de twee Basken hun onmiddellijke inning van 10.000 frank niet betaald. Ze werden intussen vrijgelaten, volgens procureur Berkvens zonder verdere vervolging.
In Brugge werden voor de vier wedstrijden 29 zwartverkopers met in totaal 209 tickets bij de kraag gevat. Daarnaast werden ook elf gauwdieven betrapt. Het alcoholbeleid heeft volgens Moenaert goed gewerkt.
De hotels zouden tijdens het voetbalkampioenschap minder goed hebben gedraaid. Dit komt volgens de burgemeester door de negatieve beeldvorming voor de aanvang en door het gepersonaliseerde ticketsysteem. De campings en de jeugdlogies deden het dan weer wel goed.
Het mobiliteitsplan voor Brugge heeft ook zijn dienst bewezen. Nooit zat het verkeer rond de stad vast. Telkens een uur na de match was iedereen vertrokken uit de zone rond het stadion en van de parkings. De Lijn vervoerde bijna 150.000 reizigers extra op de vier wedstrijddagen.
Euro 2000 zou voor Brugge veel gratis publiciteit in het buitenland betekenen. De vruchten ervan op lange termijn zullen nooit precies kunnen achterhaald worden. Volgens Moenaert wegen ze zeker op tegen de kosten.
Over de toekomst van het eigen Jan Breydelstadion en de wedstrijden die daar gespeeld worden, worden er later deze week gesprekken gevoerd. Zo zouden de bewoners rond het stadion in de toekomst liever een nieuw Europees kampioenschap dan sommige thuiswedstrijden van Club Brugge zien.

.

Nu in het nieuws