Gent geeft kwaliteit op Gentse Feesten meer geld

Print
De nieuwe schepen van Feestelijkheden Marina Hoornaert (SP) wil kwalitatief hoogstaande culturele evenementen tijdens de Gentse Feesten beter steunen. Een gewijzigd subsidiereglement beloont organisatoren die gedurfd programmeren.
BR>Tot vorig jaar gaf de stad aan elke organisator eenzelfde toelage. Ze betaalde 40 procent van de artistieke kosten en 25 procent van de technische kosten terug. Daarnaast vloeide 20 procent van de stedelijke ontvangsten op die locatie terug naar de organisator.
Dat gaat niet meer op, vindt Hoornaert. "Onze middelen zijn beperkt. We kunnen niet iedereen, ongeacht hun inbreng en de kwaliteit van hetgeen ze bieden, aan eenzelfde percentage betoelagen. Als we meer kwaliteit op de Feesten willen, dan moeten we de organisatoren stimuleren om anders en beter te programmeren. Organisatoren die inspanningen doen om hoogstaande volkscultuur te brengen, krijgen nu meer uit de stadskas. We zeggen niet dat sommige zaken niet meer kunnen. We kiezen wel resoluut voor kwaliteit. Op die manier krijgen we meer vat op wat de pleinorganisatoren programmeren."
In de begroting staat hiervoor 9,2 miljoen frank ingeschreven. Daarvan is al 7 miljoen frank verdeeld. Op basis van de nieuwe criteria krijgt vzw Trefpunt een kleine 3 miljoen. In 1999 was dat 2,2 miljoen. Dekenij Korenmarkt moet het stellen met 2 miljoen, bijna een half miljoen minder dan vorig jaar.

.

Nu in het nieuws