Spektakel op water zet punt achter vieringen Keizer Karel

GentNa tien maanden vol evenementen en herdenkingen heeft Gent het hoofdstuk 'Keizer Karel' afgesloten. Een groots slotspektakel op het water maakte zondagavond een einde aan de viering van de vorst in de Arteveldestad.

Wietske Vos

BR>Het spektakel vond plaats op zondag van 23u tot 24u en speelde zich af op het water van de Visserijkom, tussen de Rodetorenkaai en de Voorhoutkaai. Kosten noch moeite werden gespaard om van dit slotevenement een groots spektakel te maken.

Het publiek kreeg een show te zien die in de vorm van tableaus het leven van Keizer Karel voorstelde. De keizer, voorgesteld als een reuzengrote pop die door mensen werd bewogen, zag zijn eigen leven op boten aan zich voorbij trekken.

Een eerste tableau beeldde de geboorte van de keizer uit. Daarna volgden zijn veroveringen, de Inquisitie en zijn strijd tegen het protestantisme.

Ook de Gentse stroppendragers kwamen uitgebreid aan bod, terwijl ze uit volle borst

Boven Gent rijst

zongen. Vuurspuwende kanonnen, muziek, acrobaten, dansers, muzikanten, vuurwerk, enzovoort. Alle showelementen werden uit de kast gehaald.

Het publiek kon op voorhand gratis kaarten voor de show afhalen bij enkele stadsdiensten. De tribunes aan de rand van de Rode Torenkaai en Voorhoutkaai waren dan ook tot de nok toe gevuld. Alle andere straten waren hermetisch afgesloten met ondoorzichtige hekken.

Op de Kouter stond een groot videoscherm opgesteld. Wie geen kaart had kunnen bemachtigen, kon daar de hele show tot in de kleinste details volgen. Eigenaardig genoeg maakten maar weinigen gebruik van deze gelegenheid. Wellicht zaten de voetbalwedstrijden van EURO 2000 daar voor iets tussen.