Kousen en hoedje van Jacques Tati te koop in Antwerpen

Mon Bernaerts veilt dinsdag een volledig filmmuseum. Honderden oude filmprojectoren en bobijnen, duizenden affiches en foto's wachten in de Verlatstraat op een nieuwe eigenaar. Nieuwsgierigen lopen de veilingzaal, toevallig een oude wijkcinema, plat.

Frank Heirman

BR>Tot vorig jaar was het

Musée vivant du cinéma

nog geopend in het dorpje Wanfercée-Baulet bij Charleroi. De eigenaars hadden er een halve eeuw aan verzameld. Hun schatten lagen gestockeerd in een huis aangevuld met containers. In 1977 kwam komiek Jacques Tati zelfs langs en schonk zijn hoedje en de sokken die hij droeg in

Les vacances du Mr Hulot

aan het museum.

In 1999 gaf de nieuwe generatie de brui aan het verzamelen. Charleroi kreeg de gelegenheid om de hele collectie voor een prikje te kopen maar moest zich engageren om een nieuw museum te bouwen. Dat zag de stad niet zitten en dus kunnen privé-verzamelaars nu één van de vele filmschatten op de kop tikken.

Luc Bertrand uit Wilrijk was weken zoet om de museuminboedel te inventariseren en in veilingloten op te delen. "Vooral de filmprojectoren zijn spectaculair. Er zijn er zeer oude bij van rond 1905, enkele van Belgische makelij. Dat zijn unieke stukken. De projectoren van na de Tweede Wereldoorlog zijn makkelijker te vinden. Voor 15.000 frank moet je zo'n knaap kunnen kopen. Ik ben er zeker van dat filmmusea in Parijs en Milaan op sommige stukken zullen bieden. Een Amerikaans museum heeft zelfs een totaalbod gedaan op de volledige collectie."

Het te veilen filmmuseum kan je dit weekeinde bekijken, van 10 tot 18u in de Verlatstraat 16 in Antwerpen. De veiling is dinsdag 27 juni om 14 en 19u. Info: 03.248.19.21.