Het rauwe randje is eraf bij Rowwen Hèze

't is een kwestie van geduld, voor heel Pennenzakkenrock Limburgs lult.

Misschien brullen duizenden schorre (kinder)kelen die slogan wel als Rowwen Hèze het kinderfestival in Mol op z'n kop zet. "Onze concerten zijn best wel kinderen toegelaten", vertelt zanger Jack Poels (42). "Wij schrikken nergens voor terug."

Bert Van Roy

BR>Wat begon als een Limburgs fenomeen, is op vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire én gewaardeerde Nederlandse groepen. Rowwen Hèze stond op Pinkpop en Roskilde, de groep werd bekroond met de prestigieuze Gouden Harp en trok van het Limburgse America naar het Amerikaanse Texas om op zoek te gaan naar z'n roots.

De nieuwe cd

Vandaag

is een opvallend melancholisch hoofdstuk in deze muzikale bestseller. "Het rauwe randje is er inderdaad een beetje af", geeft zanger Jack Poels toe. "Vroeger waren we een folkbandje met heel wat punk in ons lijf en nu zijn we technisch veel beter geworden waardoor we ook wat meer rust in onze nummers kunnen brengen."

Al is die melancholie er volgens de Nederlandse tekstdichter altijd wel geweest. "

Blieve loepe

en

De Piel in brand

waren al heel melancholisch en toen waren we pas bezig", lacht hij. "Ik pendel altijd tussen levensvreugde en melancholie. Al zit mijn jonge vaderschap er deze keer misschien ook wel voor iets tussen."

Doe Maar

Het ontroerende

Vader

is trouwens een van de mooiste nummers van de nieuwe plaat. "Dat liedje heb ik samen met Henny Vrienten van Doe Maar geschreven", vertelt Jack. "Een fantastisch moment. Ik was als twintiger een grote fan van Doe Maar. Een leeftijd waarop dat eigenlijk niet meer mocht, maar toch draaide ik hun platen in ons jeugdhuis en ging ik tijdens Pinkpop tomaten uit de handen van Doe Maar-haters slaan. Als je dan na al die jaren met zo'n man kan samenwerken, is dat echt wel leuk. Hij is een kraan waar constant muziek lijkt uit te lopen. Al blijft hij als mens te gewoon voor woorden."

Vandaag is Rowwen Hèze bijna net zo groot als Doe Maar. Met hun Limburgs taaltje hebben ze bovendien de weg geopend voor andere

dialectgroepjes

als Skik en De Kast. "Normaal had de weg voor ons al opengebroken, maar de aandacht die we kregen met Pinkpop en al die andere dingen heeft wel voor een extra groeisprongetje gezorgd. Er zijn na ons inderdaad heel wat bandjes bijgekomen."

En toch lult heel Holland nog steeds geen Limburgs. "Ik denk dat we dan eerst het Algemeen Beschaafd Limburgs moeten uitvinden", lacht Jack Poels. "Die

Het is een kwestie van geduld voor heel Holland Limburgs lult

-slogan van ons moet je ook niet al te letterlijk nemen. We waren het gewoon beu dat we altijd op weerzin en ongenoegen stootten omdat we toevallig uit Limburg kwamen. En ik denk wel dat we na al die jaren hebben kunnen aantonen dat je als groep niet uit Den Haag of Amsterdam moet komen om gerespecteerd en gewaardeerd te worden."

Rowwen Hèze staat op 29 juni op de affiche van Pennenzakkenrock. Op cd: Vandaag (Arcade/HKM).