TMF krijgt eigen studio in Mechelen

De muziekzender TMF krijgt zijn eigen studio's in Mechelen. De bouwaanvraag is ingediend en zal over zes maanden afgerond worden. Dankzij de Vlaamse studio hoeven veejays en researchers niet meer het hele eind te bollen naar Bussum. Daar liggen de Nederlandse moederstudio's van de zender.

Mark van Luyk

BR>"Een eigen studio is een stap naar volwassenheid", zegt Patrick Castelain, TMF-manager. "TMF is na twee jaar een volwaardig station geworden. De markt in Vlaanderen heeft er heel positief op gereageerd." TMF wordt niet in de bekende kijkcijfers onderzocht (wegens een te kleine doelgroep), maar uit enquêtes blijkt dat 1 op 3 tieners dagelijks minstens een uur naar de clips kijkt. "Dat is veel meer dan het dubbel dat naar concurrent MTV kijkt."

MTV probeert zich op dit moment te regionaliseren om de lokale muziekzenders in Nederland, Frankrijk en Duitsland af te blokken, maar TMF Vlaanderen is daar niet bang voor. "Vlaanderen is een klein landje. TMF werkt met Vlaamse presentatoren. MTV gebruikt Hollandse veejays. Die slaan hier niet aan."

TMF huurt vanaf januari een pand met opnamestudio. Er komt een studioruimte van 250 m². Regelmatig zullen er mini-concerten plaatsvinden voor een paar honderd toeschouwers. "Op termijn zouden we alles in Vlaanderen moeten kunnen opnemen", hoopt Castelain. "De veejays en researchers ergerden er zich aan dat ze altijd zo ver moesten rijden voor de opnames. Vanaf nu is dat voorbij. En de reiskosten zullen gevoelig dalen."

Een jaar geleden deden zowel VMM, het moederbedrijf van VTM, als SBS, waaronder VT4 zit, een bod op de muziekzender. Castelain: "Maar de aandeelhouder, de Nederlandse mediagroep Wegener, vond dat geen goeie partners omdat je als kleine doelgroepenzender moet waken over je eigen profiel. En wie nu in Vlaanderen nog met een muziekzender wil starten, komt te laat, vrees ik."