Eerste steen nieuw kantoor Ubizen

Vrijdag is op de oude Philipssite de eerste steen gelegd van het nieuwe Ubizen-gebouw. Behalve Ubizen zullen in het 'Ubicenter' ook andere bedrijven hun intrek nemen. Het prijskaartje bedraagt in totaal ongeveer 1,5 miljard frank. Ubizen zal er binnen een goed jaar ongeveer 500 mensen huisvesten.

Dominiek Claes

BR>Vijf jaar geleden zag het toenmalige NetVision als spin-off van de Leuvense universiteit het levenslicht in een kantoortje van 25m². Nu wordt 18.000 m² voorzien. Met die vergelijking schetste topman Stijn Bijnens van Ubizen de groei van het inter- en intranetbeveiligingsbedrijf en de noodzaak voor een nieuw kantoor. Tegenwoordig telt Ubizen in de regio Leuven - dochterondernemingen inbegrepen - ongeveer 300 medewerkers. Bijnens schat dat binnen een jaar er 500 hun intrek in het Ubicenter zullen nemen. «Dit nieuwe gebouw zal een troef zijn in de 'oorlog om talent',» aldus Bijnens, daarmee verwijzend naar het eveneens geplande sportcomplex en kinderopvangcentrum in de buurt. Behalve Ubizen zullen alvast ook Axa en SmartMove een onderdak vinden in het Ubicenter.

Limburg

Het project is ontwikkeld door Immo Structured Finance (ISF) en Verelst Investment. Goed om weten: afgevaardigd bestuurder Vic Haenen van ISF was recent nog financieel directeur bij Ubizen (toen nog NetVision). Als architectenbureau is het Hasseltse De Gregorio & Partners aangetrokken, dat samenwerkt met de gerenommeerde studio van wijlen Aldo Rossi in Milaan. Aannemers voor de ruwbouw en afwerking (goed voor 450 miljoen frank) zijn Van Laere en Cordeel (met vestiging in Hoeselt) in een tijdelijke vereniging. Het rekenwerk is uitgevoerd door studiebureau Technum in Hasselt. Het plaatje toont nog wat meer Limburgs dankzij het Hasseltse designbureau Créneau dat de inrichting van de Ubizen-kantoren krijgt voorgeschoteld. «We gaan het normale leven het kantoor binnenhalen,» drukt Will Erens van Créneau zijn visie uit.

Met het in de stijger staande Ubicenter wordt straks de spons geveegd over de teloorgang van het industrieterrein van Philips Leuven. Naast de nieuwbouw van het Ubicenter zullen ook de bestaande gebouwen worden gerenoveerd en onderdak bieden aan overheidsdiensten (administratie,...). Burgemeester Louis Tobback was dan ook blij dat uit de as van Philips in Leuven straks een kennis- en dienstencomplex verschijnt.