Turbowinds volgend jaar naar de beurs

Het van oorsprong Limburgse bedrijf Turbowinds, gespecialiseerd in windmolens en windenergie, gaat volgend jaar naar de beurs. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens de opening van de nieuwe zetel in Overijse. Turbowinds heeft 150 miljoen geïnvesteerd in zijn nieuwe hoofdkwartier.

G.C.

BR>Met de beursgang wil Turbowinds vooral de internationale groei financieren. Voorlopig komen de meeste orders nog uit België, met opdrachten in Kallo, Perwez en Zeebrugge, maar ook in het buitenland is er belangstelling voor windenergie. Zo staan er projecten op stapel in Canada, Ierland, Costa Rica, Australië, Italië en Spanje. Voorbeelden van de internationale groei is de overname van de Franse wiekenproducent ATV en de oprichting van Turbowinds Canada.

Turbowinds is een van oorsprong Limburgs bedrijf en een afstammeling van HMZ in Sint-Truiden. HMZ was ooit een van de kroonjuwelen van de Begemann-groep en ligt aan de basis van de windmolenindustrie in Europa. In 1995 werd de windtechnologie van HMZ overgenomen door Treco.

De groei van Turbowinds heeft vooral te maken met de Europese eis dat tegen het jaar 2004 drie procent van de energie moet afkomstig zijn van doorzame energiebronnen. Een van de projecten waaraan momenteel wordt gewerkt is het windmolenpark C-Power, een project waarbij voor de Belgische kust 50 windsmolens worden gebouwd. Om dat project te realiseren is ruim 7 miljard frank nodig en Turbowinds wil de beursgang onder meer daar voor gebruiken.

Turbowinds is niet alleen actief op het vlak van windenergie. Ook met zonne-energie en warmtekrachtkoppeling wordt geëxperimenteerd.