Grote kuis in de sector internet

Vrijdag 23 juni was opnieuw een zwarte dag voor de internetaandelen op Wall Street. Negatieve commentaren van analisten veroorzaakten een koersval bij boekenverkoper Amazon.com. Lehman Brothers adviseerde de converteerbare obligaties van Amazon te vermijden. Bovendien verwacht Morgan Stanley Dean Witter dat de omzet van het bedrijf in het derde bedrijf zal tegenvallen.

Jos Sterk

BR>Eerder deze week was er nog meer slecht nieuws voor de internetbedrijven. Het Amerikaanse financiële blad Barron's publiceerde deze week een lijst met internetbedrijven die in hun voortbestaan worden bedreigd. De lijst telt 227 namen, waaronder heel wat beursgenoteerde.

Volgens Barron's raakt bij deze bedrijven stilaan de bodem van de kas in zicht, waardoor zij ofwel gedwongen zullen worden om de activiteiten stop te zetten, ofwel overgenomen kunnen worden.

Vooral in de sector internet werd dus grote kuis gehouden. De meeste internetaandelen zijn al meer dan in waarde gehalveerd. Yahoo noteert momenteel rond 125 dollar, tegenover een piek op 250 dollar. Bij eBay is de koers teruggevallen van een top op 127 dollar naar nog iets meer dan 55 dollar. De koers van Amazon.com is teruggevallen tot onder 35 dollar, of tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 12 maanden. Op zijn piek werd het aandeel Amazon verhandeld aan 123 dollar. Speelgoedverkoper eToys bakte het nog bruiner. De topkoers lag op 86 dollar, maar nu kan men het aandeel eToys te koop voor iets meer dan vijf dollar. Ook de internetincubatoren Internet Capital Group en CMGI hebben zwaar moeten boeten. Internet Capital noteert nu rond 35 dollar, waar de piek op 212 dollar lag. Bij CMGI viel de koers terug van 163 naar minder dan 50 dollar.

Afgelopen dinsdag meldde NBC Internet dat de omzet tegenviel en dat een reorganisatie onvermijdelijk was geworden. In reactie op dat bericht daalde de koers met 30%. Een aandeel NBC Internet kost nu nog 14 dollar.

Op de Europese beurzen is de toestand eigenlijk niet veel beter dan op Wall Street. PriceWaterhouse Cooper waarschuwde onlangs dat zeven van de 28 beursgenoteerde Britse internetbedrijven binnenkort zonder geld dreigen te vallen. Bovendien zou de helft van de bedrijven die via internet verkoopt onvoldoende kapitaal hebben om het langer dan vijftien maanden vol te houden. Volgens William Valentine van Valentine Ventures, een bekend verstrekker van risicokapitaal, zijn vooral de internetwinkels er niet in geslaagd om het volwassen stadium te bereiken.