Toestelletje van KBC en Post lokt iedereen op het web

Zowel De Post als KBC Bank en Verzekeringen stelden afgelopen week plannen voor om alle Belgische huisgezinnen (ongeveer 3,2 miljoen) een toestelletje te schenken waarmee ze kunnen internetten, e-mails versturen of bankverrichtingen uitvoeren.

E.C./K.M./BVP/T.W.

BR>KBC stapt in zee met spraaktechnologiereus Lernout & Hauspie, De Post gaat een samenwerkingsverband aan met Microsoft. Dat zal naar de naam

Postnet

luisteren.

Met de toestellen van Postnet wordt het mogelijk om te communiceren met de overheid, boodschappen via het wereldwijde web te doen of financiële transacties uit te voeren. Een wandeling naar het gemeentehuis zou bijvoorbeeld overbodig worden: je kunt alles elektronisch bestellen, tot een attest van goed gedrag en zeden toe. Postnet start in september al bij een duizendtal gezinnen. Hoe de apparaten eruit gaan zien? Voorlopig licht men niet eens een tip van de sluier.

KBC mikt op twee groepen van gebruikers: één die geen internetverbinding in huis heeft, een tweede die vooral gebruiksvriendelijk wil surfen en e-mailen. Het toestel wordt ontwikkeld op basis van de zogenaamde NAK-technologie. Zo'n NAK, of

ukel

(Hawaïaans voor echo), bestaat uit een groot kleurenscherm dat onder meer via aanraking (

touchscreen

) kan worden bediend. De gebruikers zullen via de stem op een eenvoudige manier e-mails kunnen verzenden en ontvangen, thuisbankieren en nieuws opvragen.

Prijs

De gezinnen krijgen het KBC-apparaat niet voor niks, maar over een prijs is nog niet nagedacht. "We houden hem wel laag. Dan kunnen zoveel mogelijk gezinnen zich een aanschaffen", zegt Stef Leunens, woordvoerder van KBC. Voor de opstart van de productie zou het gaan om zowat 36 miljard frank. KBC heeft zich alvast voor meer dan vier miljard geëngageerd. Met andere investeerders wordt nog onderhandeld. Ook advertenties en de verkoop van e-commercediensten zouden extra inkomsten in het laatje moeten brengen.

De toestellen van De Post kosten tussen 10,5 en 12,5 miljard maar Postnet overweegt om ze gratis aan de burger te schenken.