Dokter lust geen alternatieve pap

Wanneer een alternatieve therapie in zicht komt, blijkt de communicatie tussen een arts en zijn patiënt plotseling te stokken. Dat blijkt uit een aantal berichten op het medische web-zine CNN.com.

KVH/GezondNet

BR>Wegens overvolle agenda's, en dat gebeurt niet alleen in de VS, kunnen patiënten vaak pas na weken bij een dokter terecht met hun medische klachten. Het verhaal van CNN.com betreft een vrouw met hevige maagpijnen. Wanneer zij een afspraak maakt met de gastro-entroloog, hoort ze dat ze pas over twee maanden kan komen. Vanwege de pijn roept de vrouw de hulp in van een alternatief werkend therapeut die haar kruiden voorschrijft.

Wanneer de patiënte eindelijk op het spreekuur van de specialist verschijnt en hem vertelt dat ze zich al wat beter voelt met de kruidenkuur, reageert die erg afwijzend. De arts informeert niet naar de aard van de kruiden, laat staan naar de arts die ze had voorgeschreven.

Gevolg van deze moeilijke relatie tussen klassieke en alternatieve artsen is dat de patiënt niet langer de waarheid durft te vertellen. De arts negeerde deze mededeling volkomen en vroeg niet eens wat het voor kruiden waren of wie ze had voorgeschreven. Ook in de VS blijkt er bij reguliere artsen een grote mate van desinteresse te bestaan voor alternatieve geneeswijzen. Dat is dan ook de reden dat veel patiënten liever niet de waarheid aan hun arts vertellen, want ook al helpt een alternatieve therapie, de arts gelooft het toch niet, negeert de mededeling of reageert met kritiek of minachting.

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat klassieke artsen in de VS nauwelijks weten wat de patiënten zelf doen om beter te worden. Mannen die bestraald werden vanwege prostaatkanker bleken grote hoeveelheden kruiden te gebruiken die de bestraling extra schadelijk maakten, iets waarvan hun artsen niets afwisten omdat de patiënten erover gezwegen hadden. Ook het innemen van bepaalde vitaminen en mineralen kan het ziekteproces en de behandeling beïnvloeden, evenals het volgen van een bepaald dieet.