Milieubedrijven vinden elkaar op internet

Geen overname dit keer voor Real Software, wel de lancering van twee nieuwe producten. Eco2B wordt de eerste virtuele ontmoetingsplaats voor bedrijven die in de milieusector actief zijn. Het platform wordt gelanceerd met als partner Axtron, één van de grootste milieuconsultants in België. Een tweede initiatief is iPMO, waarmee bedrijven volledig via internet het beheer van projecten kunnen uitbesteden.

Koen Lambrecht

BR>Zowel Eco2B als iPMO vormen een nieuwe dienstverlening naar bedrijven toe. De specialisten gaan ervan uit dat bedrijven minder en minder zelf gaan investeren in computers en software, en die diensten zullen aankopen via het net. Zo kunnen ze forse besparingen realiseren en krijgen ze precies wat ze nodig hebben. "Wij verwachten dat er, net als voor elektriciteit, in de toekomst maandelijkse facturen voor het gebruik van hardware en software zullen worden uitgeschreven", zegt Theo Dilissen, de tweede man van Real Software. "Zeg maar: technologie uit de kraan."

Het milieuplatform Eco2B - wat staat voor

ecology to business

- is daar een onrechtstreeks voorbeeld van. Eco2B is in de eerste plaats een virtuele marktplaats waar op een dynamische manier handel gedreven wordt in afvalproducten. Maar milieubedrijven kunnen er ook hun diensten en producten presenteren aan derden, of dat nu privé-bedrijven zijn die met een milieuprobleem zitten of overheidsdiensten. Die klanten vinden op het platform ook een waaier aan informatie over de sector.

De site wordt uitgebaat door Axtron. Deze in 1997 opgerichte groep is actief als raadgever voor alle soorten milieuproblemen. Axtron heeft vestigingen in Tessenderlo, Antwerpen, Gent en Oostkamp, en denkt dit jaar met 60 mensen een omzet te realiseren van 250 miljoen frank.

Eco2B wordt een 50/50 joint venture tussen Real Software en Axtron. Tot dusver is er al 37 miljoen in gepompt - 30 door Real Soft en 7 door de milieupartner -, maar "in 2001 zal een veelvoud daarvan moeten geïnvesteerd worden", meent projectverantwoordelijke Dolf Aerts. "Een paar honderd miljoen. En dat is nog een lage schatting."

"Hoe wij dat gaan invullen, zullen wij dan opnieuw bekijken", voegt Dilissen droogjes toe.

Projectbeheer

Vanuit de Verenigde Staten komt Real Software ook met een oplossing op de markt voor het beheer van industriële projecten. Die worden steeds meer uitbesteed. Dat gebeurt om besparingsredenen, maar ook omdat veel bedrijven niet de nodige specialisten in huis hebben. "Jaarlijks worden wereldwijd zo'n 250.000 industriële projecten uitgevoerd. Gek genoeg wordt amper 23% daarvan succesvol beëindigd", schetst Bill Ison, directeur van Real Enterprise Solutions, de uitdaging.

Door het beheer van zulke projecten toe te vertrouwen aan een gespecialiseerd bedrijf, moet het mogelijk zijn het slaagpercentage op te drijven tot 75%, schat Ison.

Eigen aan de iPMO-oplossing is dat alles over het internet loopt. Het bedrijf dat met een project komt aankloppen, hoeft dus zelf niet in servers of software te investeren. De hele opvolging en alle communicatie gebeurt elektronisch, met zoveel gebruikers als nodig.

In iPMO (Internet Project Management Office) is tot dusver 40 miljoen geïnvesteerd. In de portefeuille zitten al twee vaste projecten; over vijf andere wordt onderhandeld.