Water gevonden op Mars

Wetenschappers denken dat er water is op het oppervlak van Mars. De aanwijzingen komen van de sonde Mars Global Surveyor die rond de Rode Planeet wentelt. Indien de vondst wordt bevestigd, bereiken wetenschappers een keerpunt in de exploratie van onze zusterplaneet.

Belga

BR>Er zijn reeds veel aanwijzingen dat er miljarden jaren geleden overvloedig water op de Rode Planeet is geweest. Wetenschappers gingen er daarbij van uit dat de atmosfeer te dun is opdat er nu ook nog water zou zijn.

Dit lijkt echter niet op te gaan voor de bodem van diepe kloven en kraters. Sommige daarvan horen tot de laagst gelegen gebieden van Mars, tot verscheidene kilometers beneden het gemiddelde oppervlakteniveau. Daar zou de atmosferische druk lichtjes hoger zijn, hoog genoeg om plassen zoutwater mogelijk te maken.

Wetenschappers van de NASA denken dit te hebben gevonden in het centrale deel van de Valles Marineris, een zesduizend km lange kloof die door het oppervlak van de planeet snijdt en vele kilometers onder het gemiddelde niveau ligt.

Op sommige plaatsen lijkt er bedorven water omhoog te sijpelen, aldus de BBC. Mogelijk is het slechts een seizoensgebonden fenomeen, omdat het niet overal in het gebied te zien was. Iets gelijkaardigs is echter ook opgemerkt langs de wanden van minstens twee kraters elders op de planeet.

De diepe krater wordt aldus de focus voor het zoeken naar leven op Mars. Enkele jaren geleden maakte de NASA bekend in een Marsmeteoriet sporen van een vroeger primitief leven te hebben gevonden, doch vele vorsers blijven sceptisch over de vermeende vondst.

Het bericht van de BBC, die geen namen van wetenschappers vermeldt, valt samen met soortgelijke geruchten op het Internet. Ze zouden zijn gevoed door een speciale briefing op het Witte Huis over de vondst.

De NASA en haar wetenschappers hebben geen commentaar, doch verwijzen naar een "space science update" op donderdag 29 juni. Die valt samen met het verstrijken van het embargo op de artikels in het wetenschappelijke vakblad Science. Mogelijk zijn daar papers over Mars bij.