Oudste dier met vederen was geen dinosauriër

Het vermoedelijk eerste dier met vederen stamt volgens een studie in "Science" dan toch niet af van dinosauriërs. Het skelet van een 220 miljoen jaar oude "Archeosauriër" vertoont aanhangsels die sterk lijken op de huidige vederen. Deze vederen zouden ongeveer 75 miljoen jaar ouder zijn dan de eerste oervogel Archeopteryx. De vondst spreekt de wijdverbreide opvatting tegen dat de dinosauriërs de voorlopers van de huidige vogels zijn.

AP

BR>Russische paleontologen hadden het fossiel ("Longisquama Insignis") al dertig jaar geleden in Centraal-Azië teruggevonden. De lange lichaamsaanhangels werden lange tijden als dunne schubben gezien, schrijft Terry Jones van de Oregon State University in Science.

Naar aanleiding van een tentoonstelling van het fossiel onderzochten hij en zijn collega's de ongeveer 25 centimeter lange sauriër uit de late Triastijd opnieuw en stootten ze op duidelijke vederkenmerken. De "schubben" beschikken over een centrale kiel en een tak. Het onderste einde vertoont een spits die zoals bij de huidige vederen in de huid wordt bevestigd.

Het dier stamt uit de tijd dat de dinosaurïers nog - net zoals de krokodillen - uit de archosauriërs moesten evolueren.