Geurstof maakt kippeneieren groter

Kippen leggen grotere en zwaardere eieren door een bepaalde geurstof. Wetenschappers verwachten dat kippenboeren deze ontdekking kunnen gebruiken om de productie van hun pluimvee te verhogen.

ANP

BR>Bij de geur gaat het om pyrazine, een chemische verbinding die in veel insecten en planten voorkomt. De geur waarschuwt dieren dat de drager, bijvoorbeeld een vlinder of een bes, giftig is.

De eieren van kippen die waren blootgesteld aan pyrazine, bleken gemiddeld vier gram zwaarder. Maar waarom de hennen door de geur grotere eieren leggen, is een raadsel. "We hebben geen plausibele verklaring voor dit nogal verbazingwekkende resultaat", erkennen de Britse en Israëlische wetenschappers in het Britse dagblad

The Times

.

De biologen vermoeden dat de geur met zijn waarschuwend effect de werking van een bepaald hormoon vertraagt. Dat hormoon vertelt de kip dat het tijd wordt om een ei te leggen. Door de remmende werking van de geurstof blijft het ei langer in het kippenlijf. Daardoor kan het zich langer ontwikkelen en wordt het groter en zwaarder.