Overdaad aan calcium schaadt

Een onderzoek naar voeding van de Rijksuniversiteit Gent heeft uitgewezen dat 31% van de jonge vrouwen en 16% van de jonge mannen te weinig calcium opneemt. Het onderzoek is koren op de molen van voedingsfabrikanten die extra calcium aan hun producten toevoegen, zoals Minute Maid. Een teveel aan calcium kan echter ook gevaren opleveren.

Marc Declercq

BR>Ons skelet is een eiwitweefsel dat calcium vasthoudt om zijn stevigheid te verzekeren. Tot de leeftijd van 18 jaar wordt de beendermassa intensief opgebouwd. Rond 30 tot 35 jaar kent het skelet een 'piek in de beendermassa'. Vanaf 40 of 45 jaar begint het botweefsel, vooral bij vrouwen, calcium te verliezen met een verhoogd risico op botontkalking (osteoporose).

Calcium vind je van nature in zuivelproducten, waaronder melk, kaas, verse kazen en yoghurt. En nu dus ook in Minute Maid sinaasappelsap. Een glas van dat vruchtensap zou evenveel calcium bevatten als een glas melk.

Maar mag je ongebreideld calcium gebruiken? "Neen", zegt Agnes De Ruyter, hoofddiëtiste van de Universiteit Gent. "De inname van meer dan 2.500 mg calcium per dag - het equivalent van 2 liter melk - is af te raden. Het vergroot immers het risico op nierstenen en nierfunctiestoornissen. Voor kinderen moet je nog voorzichtiger zijn en rekening houden met het lichaamsgewicht. Van 1 tot 10 jaar is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 800 mg (0,50 liter melk); van 11 tot 18 jaar 0,75 tot 1 liter; volwassenen mogen zo'n 0,6 l melk drinken en 60-plussers, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 1 liter. Als je een liter melk drinkt en een liter Minute Maid met calcium, krijg je van het goede te veel."

Het Minute Maid sinaasappelsap is vervaardigd van geconcentreerd sinaasappelsap, is ongezoet, bevat vruchtvlees en kost 65 frank per liter.