RU Gent begint opleiding Biomedische Wetenschappen

Aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Gent kan je vanaf 1 oktober Biomedische Wetenschappen studeren. De opleiding bestaat al aan de VUB en de KUL en zit de jongste jaren in de lift. Ze duurt vier jaar. Er is geen toelatingsproef.

Hans De Ruyck

BR>De vraag naar een opleiding Biomedische Wetenschappen is groot, zegt professor Leo De Ridder. "De huidige lichting artsen is onvoldoende technisch geschoold om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in laboratoria te verrichten. Kijk naar de Nobelprijs voor geneeskunde. De jongste drie, vier jaar is die niet meer door een arts gewonnen."

"Biologen van hun kant kennen de onderliggende medische problematiek niet. De Biomedische Wetenschappen willen een brug slaan tussen die twee polen. Studenten krijgen een inzicht in het functioneren van het menselijk lichaam en verwerven de nodige onderzoeksvaardigheden."

De opleiding wordt beslist geen makkie, verzekert De Ridder. "Het is geen ontsnappingsroute voor mensen die niet slaagden in de toelatingsproef voor arts. In het eerste jaar staat veel scheikunde en fysica op het menu, in de tweede kandidatuur komen anatomie en fysiologie van de stelsels aan bod. Daarnaast oefenen de studenten veel in labs en krijgen ze de basisprincipes van informatica bijgebracht."

Om de nieuwe opleiding te kunnen geven, diende de RUG een bestaande opleiding af te schaffen. Dat werd de Voedings- en Dieetleer. In de Biomedische Wetenschappen kan in de licenties wel de optie Voedingswetenschappen worden gevolgd.

Afgestudeerden in de Biomedische Wetenschappen kunnen aan de slag in de onderzoekslabo's van de faculteiten Geneeskunde en Farmacie en van ziekenhuizen, in onderzoeksinstituten, in de medische en voedingsindustrie of als medische afgevaardigde. De RUG hoopt het eerste jaar met een 40 à 50 studenten te starten.

Nu in het nieuws