Meer gevaarlijke asteroïden in onze buurt dan aangenomen

In de "gevaarlijke" buurt van de planeet Aarde zweven waarschijnlijk meer grote asteroïden rond dan tot dusver is aangenomen, zo staat te lezen in het jongste nummer van het vakblad Science. Onder de rotsklompen bevinden zich negenhonderd exemplaren die een grootte hebben van minimaal een kilometer.

AP

BR>Asteroïden komen vooral in de bekende gordel tussen de planeten Mars en Jupiter voor. Wanneer zij met elkaar in botsing komen, kunnen brokstukken in de richting van de Aarde worden geslingerd. Een brokstuk kan er miljoenen jaren over doen om in de buurt van onze planeet te komen.

Als een grote asteroïde op Aarde inslaat, zoals in het verre verleden verschillende keren is gebeurd, heeft dat een verwoestende werking. Daarom zijn veel astronomen voortdurend bezig om het juiste aantal, de koers en de grootte van de asteroïden, vooral de "Near Earth" onder hen, in kaart te brengen.

Slechts 40 procent van de asteroïden kan vanaf de Aarde worden waargenomen. Van de overige 60 procent wordt het bestaan alleen vermoed. Onder meer door berekening van de koers van de bekende, gevolgd door computersimulaties.

De astronomen William Bottke van de Cornell-universiteit, Robert Jerdicke van de universiteit van Arizona en Jean-Marc Petit van het Observatorium van Nice denken dat vele van die gevaarlijke asteroiden een zeer elliptische baan rond onze ster draaien. Die reiken gedeeltelijk steil boven het vlak van de planeten, wat ook verklaart waarom er zo weinig zijn van gevonden.