Rode Kruis verzorgde 50 supporters per match

Het Rode Kruis heeft tot nu toe per match van Euro 2000 gemiddeld een 50-tal verzorgingen uitgevoerd. Voor elke match werden een 150 à 200 vrijwilligers ingezet. Ook voor het Rode Kruis verliep het tornooi tot dusver relatief rustig.

Belga

BR>Jean-Pierre Vanelslander, coördinator van de hulpverlening van het Rode Kruis tijdens Euro 2000: "Bij elke match zijn er ongeveer 30.000 toeschouwers, wat ongeveer overeenkomt met het aantal inwoners van een kleine stad. Dat betekent dat de rodekruismedewerkers ook tijdens de matchen met de normale ziektetoestanden van zo'n grote groep hebben te maken gehad, zoals een niercrisis, een epilepsie-aanval, een hartinfarct... Het Rode Kruis is er ook voor de kleine en grote noodsituaties die je altijd mag verwachten bij een groot evenement. Zo waren er bijvoorbeeld toeschouwers die een voet hadden verzwikt op de tribune, mensen met een zonneslag, iemand die reageerde op een wespensteek... Ten derde is het Rode Kruis steeds voorbereid op ernstige incidenten die zich kunnen voordoen maar dat is gelukkig nergens gebeurd."

"Alles is dus relatief rustig verlopen en er zijn geen uitzonderlijke voorvallen geweest. De vrij steile hellingen op de tribunes in Charleroi en Brugge hebben ook niet de gevreesde problemen opgeleverd", beweert Vanelslander.

Het Rode Kruis heeft ook buiten de stadions vrijwilligers ingezet voor preventieve hulpposten op kleinere evenementen in de rand van Euro 2000. Zij zijn ook ingezet bij kleine ongeregeldheden in Brussel, Charleroi en Antwerpen, voor de noodgevangenissen en voor de repatriëring van Engelse supporters.

Tijdens het hele tornooi blijven er in elke provincie rodekruisvrijwilligers stand-by, zowel de vrijwilligers die instaan voor de directe hulpverlening als de vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in dringende psychosociale hulp.