Praten volstaat om te internetten

Wie wil internetten of elektronische post wil versturen, moet zich geen pc meer aanschaffen. Het West-Vlaamse technologiebedrijf Lernout&Hauspie werkt aan een draagbaar toestelletje dat toegang tot het internet geeft of toelaat emails te versturen door er eenvoudig tegen te praten of door een scherm aan te raken. Voor ons land worden er drie miljoen exemplaren gemaakt.

Johan Van Geyte

BR>Voor het project is heel wat geld nodig. Voor de opstart van de productie zou het gaan om zowat 850 miljoen dollar, omgerekend zowat 35 miljard frank. De KBC Bank heeft zich alvast voor 100 miljoen dollar of meer dan 4 miljard frank geëngageerd. Met andere investeerders wordt nog onderhandeld.

"We maken het internet bereikbaar voor iedereen. Je zal geen pc meer nodig hebben, alsook geen technologische kennis. Het volstaat om een scherm aan te raken of om tegen het toestel te praten", zegt Paul Hauspie.

Het toestel zal het bovendien mogelijk maken om emails die in een vreemde taal zijn opgemaakt te beluisteren in de eigen taal. Het Ieperse bedrijf beschikt namelijk over de technologie om geschreven teksten te vertalen en tegelijk om te zetten in spraak.

Het apparaat moet worden ingeplugd in een telefoonlijn. Toch wordt ook de mogelijkheid voorzien om er draadloos mee te werken. Daartoe wordt het uitgerust met de zogenaamde GPRS-technologie, al is die nog lang niet overal bruikbaar.

Het toestel wordt vanaf volgend jaar op de markt gebracht. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet bekend. En dat geldt ook voor de diensten die erop worden aangeboden. "Sommige zullen gratis zijn, voor andere zal moeten worden betaald", aldus nog Paul Hauspie. Verdere gegevens worden pas in september openbaar gemaakt.

Het hele project is een Belgisch initiatief, maar het zal ook in het buitenland worden gecommercialiseerd. "Wij zien er grote mogelijkheden in om het elektronisch bankieren ook bereikbaar te maken voor onze klanten in Centraal-Europa", zegt directievoorzitter Remi Vermeiren van de KBC Bank. "Want daar zijn de pc's nog helemaal niet sterk doorgedrongen in de gezinnen."