Internet-errors en wat je eraan kan doen

Je surft rustig over het wereldwijde web - muisklik hier, muisklik daar - en plots sta je in een doodlopende straat. Figuurlijk dan toch. Letterlijk staat er gewoon één of andere onbegrijpelijke boodschap als "404 not found" of "DNS Lookup failure" voor je neus. Wat betekent dat? En vooral, wat kan je eraan doen?

BR>

Voor we een kort overzicht geven van de meest voorkomende foutmeldingen, geven we je twee gouden regels mee. Regel één: kijk altijd na of je geen typfout gemaakt hebt. De meest voorkomende fouten zijn typfouten. Vergeet niet dat ook hoofd- en kleine letters in een adres het verschil kunnen maken. Regel twee: probeer het eens opnieuw. Tijdelijke fouten zijn schering en inslag op het web. Soms is even geduld hebben en opnieuw proberen de oplossing voor al je problemen. Lukt het nog niet? Bekijk dan even deze veel voorkomende foutmeldingen en mogelijke oplossingen.

400 - Bad request

Probleem:

Er is iets mis met het ingetypte adres. Misschien herkent de server de gevraagde webpagina niet, bestaat de webpagina niet of heb je geen toegang tot die specifieke pagina.

Oplossing:

Controleer het adres. Let vooral op hoofdletters en kleine letters, dubbelpunten en schuine streepjes.

401 - Unauthorized

Probleem:

Je probeert een site te bezoeken die beveiligd is en jij hebt geen toegang of je hebt het passeerwoord fout ingetypt.

Oplossing:

Als je zeker weet dat je toegang hebt, probeer je best opnieuw. Let weer op hoofd- en kleine letters want voor heel wat passeerwoorden speelt dat een rol.

403 - Forbidden

Probleem:

Identiek als bij de vorige fout: je probeert een site te bezoeken die voor jou verboden terrein is.

Oplossing:

Eveneens identiek. Probeer je passeerwoord opnieuw in te typen. Werkt het nog niet, contacteer dan de webmaster.

Ook wel:

Connection refused by host.

404 - Not found

Probleem:

De server kan de pagina die jij zoekt niet vinden. Het kan gewoon gaan om een typfout, maar het kan ook zijn dat de pagina niet meer bestaat of naar een ander adres verhuisd is.

Oplossing:

Verwijder het laatste deel van het adres (tot aan het laatste schuine streepje) om te zien of de site zelf nog bestaat. Is dat zo, zoek dan via een andere weg (doorklikken) naar de pagina die je zoekt. Lukt ook dat niet, verwijder dan het schuine streepje en typ .html in de plaats. Werkt ook dat niet, contacteer dan de webmaster en vertel hem dat de link naar de bewuste pagina niet meer klopt.

503 - Service unavailable

Probleem:

Een aantal mogelijkheden: geen verbinding met de provider, geen verbinding tussen het bedrijfsnetwerk en het internet of je eigen computer die geen verbinding kan maken.

Oplossing:

Wacht even en probeer het opnieuw. Nog niks? Zoek uit bij wie de fout ligt door elk van de bovenstaande opties te controleren.

Bad file request

Probleem:

Je browser is niet geschikt om het gevraagde formulier op je scherm te tonen.

Oplossing:

Stuur een e-mail met de uitleg van je probleem naar de webmaster en probeer het enkele dagen later opnieuw.

Failed DNS lookup

Probleem:

De computer can de URL niet vertalen in een geldig internetadres. Meestal gaat het om een tijdelijk foutje in het netwerk of een fout bij het intypen van het adres.

Oplossing:

Probeer een keer op "vernieuwen" (reload) te klikken. Als dat niet werkt, zoek je best even naar typfouten. Ook niet? Probeer het een uurtje later nog eens opnieuw.

File contains no data

Probleem:

Je bent op een bestaande site, maar er staan geen webpagina's op. Een mogelijke verklaring is dat de webmaster net op dat moment de site aan het updaten is.

Oplossing:

Even wachten en achteraf opnieuw proberen.

Host unavailable

Probleem:

De server waarop de site staat, is tijdelijk niet bereikbaar, mogelijk door onderhoudswerken.

Oplossing:

Probeer het een paar keer met de knop "vernieuwen". Wacht even tussen de verschillende pogingen.

Host unknown

Probleem:

De server kan uitliggen ofwel ben je je verbinding met het internet kwijtgeraakt.

Oplossing:

Probeer eerst te "vernieuwen" en controleer op typfouten. Als dat niet helpt, controleer je best je verbinding met het wereldwijde web.

Ook wel:

Unable to locate host.

Network connection refused

Probleem:

De server is waarschijnlijk overbelast en heeft geen eigen foutmelding, zodat deze standaard foutmelding op het scherm verschijnt.

Oplossing:

Geduld hebben.

Ook wel:

Too many connections - try again later.

Viewer not found

Probleem:

Je browser herkent een bepaald bestand niet en weet niet met welk programma het geopend moet worden.

Oplossing:

Kijk om welk soort bestand het gaat en download de benodigde software om het bestand te bekijken.

Vanwaar komt die 404?

De mythe wil dat de 404 in foutmeldingen een verwijzing is naar kamer 404 bij het Europees Instituut voor deeltjesfysica (CERN), waar de oorsprong van het hele wereldwijde web ligt. In die kamer 404 zouden een aantal mensen de allereerste webservers manueel bediend hebben. Omdat het wereldwijde web al snel uit zijn voegen groeide, konden die werknemers van kamer 404 de informatiestroom niet aan en kreeg je regelmatig

404 - Not found

op je scherm.

De waarheid is heel wat minder grappig. 404 is gewoon een

HTTP status code

. Dat is een code die computers naar elkaar sturen als ze een verbinding maken op het web. Voor een normale webpagina is die code bijvoorbeeld

200 OK

. Die zie je echter nooit, omdat je gewoon de inhoud van de pagina op je scherm krijgt. Alleen bij fouten zie je de eigenlijke statuscode.

Al die codes zijn ontwikkeld door Tim Berners-Lee, de geestelijke vader van het wereldwijde web en staan in de internet-specificaties van het W3 consortium. Met andere woorden: het zijn de standaard-foutmeldingen op het wereldwijde web.

Maar waarom 404? Even ontleden: de eerste 4 geeft een tijdelijke fout aan aan de kant van de surfer. Als het eerste cijfer bijvoorbeeld een 5 is, dan gaat het om een fout bij de server. De 0 verwijst naar een algemene taalfout, de laatste 4 is om de fout te specifiëren binnen de groep. Wie nog meer wil weten over 404 en de andere fouten moet zeker eens een kijkje nemen op het prachtig verzorgde én grappige 404 Research Lab.

http://www.plinko.net/404/