Slachtoffer van hooligan spoorloos

Procureur Kathleen Desaegher vroeg donderdag de maximumstraf van een jaar cel tegen een Brit die tijdens de rellen van vorige vrijdag in Brussel onbekende agenten zou hebben geslagen.

John De Wit

BR>In de eerste Brusselse hooliganzaak in het kader van het nieuwe snelrecht, was het zoeken naar het slachtoffer. Mark Forrester (33), een computerdeskundige bij een bouwbedrijf in Birmingham, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Beurs bij de lurven gevat. Volgens één agent in burger zou hij meerdere politiemensen hebben geslagen. Ook zou hij andere Britten hebben opgejut. Buiten het proces-verbaal van die ene agent, bevat het dossier geen enkel bewijs. Twee getuigen, die het parket in extremis liet komen, brachten geen opheldering. Er waren videobeelden, maar die had men nog niet bekeken. Men had geen andere politiemensen ondervraagd en de slachtoffers konden nog niet worden geïdentificeerd "omdat alle agenten dezelfde kleren droegen", zo luidde het. Voor Desaegher was de zaak nochtans heel duidelijk: "M. is met 200% zekerheid herkend door een spotter van de politie die zijn kledij en gedrag goed kon beschrijven. Het is een simpele zaak, het dossier is zeer volledig." Ze vroeg al meteen de maximumstraf voor Forrester.

Maar advocaat Jan Fermon wees erop dat Forrester alle feiten ontkent. "Dit is spektakeljustitie op zijn slechtst. Er is maar één bewijs: de verklaringen van een onfeilbare politieman die 200% zeker is van zijn zaak. Maar hier staan twee verklaringen lijnrecht tegenover elkaar. Niemand kan op basis van deze informatie beslissen wat is gebeurd. Als Forrester toch wordt veroordeeld dan glijden we in een afgrond, die heel slecht is voor de democratie. Men kon overigens perfect weten wie de slachtoffers waren want het commando weet tot op de minuut welk peloton waar is ingezet. Men had die agenten kunnen ondervragen." Vandaag uitspraak.

Nu in het nieuws