Tot rust komen in tuin van Erasmus

'Haast je langzaam.' Dat is het devies voor de wandelaar, die de filosofische tuin van Erasmus in Brussel betreedt. Niet alleen bloemen en planten die in de 16de eeuw werden aangewend om de kwalen van de wijsgeer te genezen, zijn er te vinden. Hedendaagse kunstenaars leggen onverwachte accenten in dit poëtische landschap.

Ludo Dosogne

BR>De Antwerpse Marie-Jo Lafontaine ontwierp zeven minivijvertjes in amandelvorm. Ze zijn slechts enkele centimeters diep zodat ze geen te grote breuk vormen met het grasveld, waarin ze zijn aangelegd. Elke bodem is bedekt met kiezeltjes. Op ieder wateroppervlak drijft een Latijnse spreuk van Erasmus, die wordt weergegeven in vergulde metalen letters.

"Het water weerspiegelt de hemel, de bomen en de voorbijganger, die de teksten leest", legt Lafontaine uit. "Toch zijn mijn ingrepen discreet, want Erasmus ergerde zich aan schreeuwerige boodschappers, die tot in het engelenrijk te horen waren. Je mag de stilte van het denken niet verstoren."

Middenin de tuin groef Bob Verschueren een put voor zijn merkwaardig observatorium. Uit de verkoolde stronk van een beuk sijpelen langzaam druppels, die ervoor zorgen dat er een mostapijt ontstaat. Met zijn installatie verwijst hij naar allerlei onderaardse krachten. Hij integreerde in dit werk zelfs maansteen. "Dit kunstwerk nodigt uit tot nederigheid en zelfonderzoek", licht hij toe. "Of we dat nu willen of niet, steeds heeft de natuur het laatste woord. De bescheiden bron zinspeelt op de oorsprong van het leven."

Reizen

De bloemperken in de vorm van bladeren werden bedacht door tuinarchitect Benoit Fondu. Elk blad bevat een botanisch staal van de streken die Erasmus tijdens zijn reizen naar Rome, Bazel en Londen doorkruiste.

De aangrenzende tuin van het lichaam heeft de vorm van een vierkant. De ontwerper ontdekte een gelijkaardige structuur op een schilderij van Dirk Bouts. Voor de keuze van de aanplantingen consulteerde hij het beroemde Kruidenboek van de Mechelse arts Rembert Dodoens en raadpleegde hij het

Religieuze gastmaal

van Erasmus.

Conservator Alexandre Vanautgaerden, die al eerder de tentoonstelling

De lof der nieuwsgierigheid in de Renaissance

organiseerde, is nieuwsgierig naar de reacties van niet voorbereide bezoekers: "Ik hoop dat ze deze plek koesteren en op ontdekkingstocht gaan. Wij zullen alleszins met zorg en liefde de kunstinstallaties verder onderhouden."

Erasmushuis en tuin, Kapittelstraat 31, in Brussel. Dagelijks te bezoeken van 10 tot 17u. Permanente expositie. Info: 02.521.13.83.

Nu in het nieuws