Laatstejaars Studio vieren einde in Bourla

De tien laatstejaars van Studio Herman Teirlinck spelen tot zaterdag

De bruid van prins Lamorte

in de Bourlaschouwburg. Op hun verzoek schreef Pjeroo Roobjee een twee uur durende komische tragedie voor acht vrouwen en twee mannen. "Het is een Tsjechoviaans stuk in het Leuven van de negentiende eeuw", klinkt het wat zenuwachtig aan de vooravond van de première.

Peter Haex

BR>Acht uur voor de première slaat de plankenkoorts toe. Er klinkt gezucht over slaapgebrek, een te goed werkend maagdarmsysteem, zenuwachtig gegrinnik rond de tafel met daaraan de tien laatstejaars toneel en kleinkunst van Studio Herman Teirlinck. "Pjeroo was op dreef. Hij schreef eerst een vijf uur durend stuk voor ons. Daaruit distilleerde hij een voorstelling van twee uur", vertelt Kristien De Proost.

Helge Slikker omschrijft het als een Ivanov in een Vlaams kleinburgerlijk milieu.

De bruid van prins Lamorte

op toneel brengen bleek een klus. "We hebben lang gezocht naar de juiste vorm. Bij de try-out bleek dat de mensen het best wel een grappig stuk vonden. Sindsdien zijn we groter gaan spelen. We beseffen nu ook dat we de Bourla kunnen inpakken", zegt Filip Jordens.

Deze eindejaarsvoorstelling zien de tien als een visitekaartje naar de professionele wereld, maar het betekent niet dat ze alleen maar voor het toneel gaan werken. Filip Jordens geniet al enige bekendheid met zijn

Hommage à Brel

-voorstelling. Die optredens wil hij zeker verderzetten. "Als mijn muzikanten willen volgen", lacht hij. Helge Snikker, de andere man in het gezelschap, toert in het Nederlandse jongerencircuit met Pearl Jam-achtige band

Mil

. "We spelen

neige

muziek en ik wil best nog een tijdje met de band verder gaan", vertelt hij. De mensen van Toneel Dora van der Groen hebben de groep Skagen opgericht. Bij de Studio-mensen bestaan die plannen niet. Zij gaan alleen of met zijn tweetjes verder. "Maar eerst deze voorstelling brengen. Voor de première hebben we al 190 mensen in de zaal zitten", klinkt het zenuwachtig. Correctie: 191. Wij gingen namelijk ook.

Studio Herman Teirlinck, De bruid van prins Lamorte tot 24 juni in de Bourlaschouwburg, Komedieplein 18, Antwerpen. Info: 03.224.88.44.

Nu in het nieuws