Nederlandse vedetten van 'Big Brother' zouden het niet opnieuw doen

De ene heeft er vijf miljoen frank aan over gehouden als winnaar van 'Big Brother'. De andere haalde het net niet, maar houdt er nu een manager en een financieel deskundige op na. De Nederlanders die zich vorig jaar maandenlang lieten opsluiten in het 'Big Brother'-huis, waar ze dag-in dag-uit door camera's werden gevolgd, zijn echte vedetten geworden. Ze draven op bij Paul De Leeuw, moeten betaald worden voor een interview en worden herkend op straat. Bart Spring in 't Veld en Ruud Benard, de winnaar en de

runner-up

, getuigen over de gekte die in september ook ons land zal overspoelen als Kanaal 2 met 'Big Brother' begint.

Mark Van Luyck

BR>Is het leuk om de winnaar van 'Big Brother' te zijn? Bart Spring in 't Veld vertelt dat hij nog niet volop van zijn veel besproken overwinning heeft kunnen genieten. Hij vluchtte daags na de ontknoping naar zijn broer in Zwitserland om te ontkomen aan het media-geweld.

"Als ik het van te voren allemaal had geweten, zou ik nooit hebben meegedaan," zegt hij.

Shakespeare

De 23-jarige Bart, uit het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen, ontwikkelde zich in het 'Big Brother'-huis tot een

tegendraadse macho

. Zich wekenlang samen laten opsluiten met een stel wildvreemden, leverde hem uiteindelijk 250.000 gulden op, zeg maar 5 miljoen frank. De aanbiedingen stromen nu binnen.

"Een rol in de soap 'Goede tijden, slechte tijden' is toch wel het vreemdste aanbod dat ik tot nu toe heb gehad," zegt hij. "De kijker heeft meer dan drie maanden lang kunnen zien dat ik het liefst mezelf ben. Als je mij vraagt, is een rol spelen mij echt niet op het lijf geschreven."

Het moeilijkst had Bart het in isolement toen zijn Sabine het huis verliet. Sabine is het meisje waarmee hij een relatie was begonnen in 'Big Brother'.

Bart: "Ik moest toen dringend iets anders gaan verzinnen, anders was ik gillend weggelopen. Ik ben maar wat op Ruuds gitaar gaan pingelen en heb geprobeerd een strofe van Shakespeares Hamlet uit m'n hoofd te leren. Een ellende trouwens, dat oud-Engels."

Zijn relatie met Sabine, waar veruit de meeste aandacht naar uitgaat, staat momenteel op een laag pitje. "Om aan het oog van de camera's te ontkomen, doen we het voorlopig rustig aan. Dat is waarschijnlijk de prijs van de roem."

Goeie raad van Bart voor de Vlaamse 'Big Brother'-deelnemers: "Neem een encyclopedie mee. Je wordt goed seniel in dat huis. Daarom moet je constant proberen je hersens draaiende te houden."

Koelkast

Hij heeft niet gewonnen, maar loopt wellicht met de meeste aanbiedingen op zak. Voor Ruud Benard uit Breda gloort na 'Big Brother' een lucratieve toekomst. Hij heeft zijn eigen

BV'tje

al opgericht, inclusief een manager en een financieel deskundige. "Maar ik ga het wel een beetje doseren. Ik ben geen geldwolf."

Hij kan alle commotie nauwelijks geloven.

Ruud: "Een stel kerels dat een beetje zit te kaarten, ik snap niet dat Nederland daarvan op zijn kop stond. Nee, rustig een kopje koffie drinken in mijn stamkroeg zit er voorlopig nog altijd niet in."

"Ik heb het in het huis vaak moeilijk gehad omdat ik mijn vriendin en mijn dochter zo miste," klinkt het als Ruud terugkijkt op de 106 dagen in het 'Big Brother'-huis. "Ik stond af en toe op het punt om ze te bellen. Vooral in het begin voelde ik mij een egoïst omdat ik ze dit aandeed."

"Ik kreeg wel brieven van mijn vriendin, waarin ik tussen de regels door soms kon opmaken hoe het ze verging. Een keer heeft de psycholoog zich versproken. Hij zei: je hebt een hele sterke vrouw. Toen voelde ik me beter."

Nu hij terug

in vrijheid

is, kan de blonde sportgek nog steeds niet geloven dat hij niet meer bestendig door camera's wordt gevolgd.

"Af en toe maakt de koelkast een raar geluidje. Dan kijk ik toch even om me heen om me ervan te vergewissen dat ze er echt niet meer zijn."

Ook hij zou er niet meer aan beginnen. "Het was een zware beproeving. Ik zou het geen tweede keer doen, ook al gaven ze me er een miljoen voor."

U kan er nog in

Nog tot 30 juni kan u zich kandidaat stellen om honderd dagen afgesloten van de buitenwereld in het 'Big Brother'-huis door te brengen. Dan moet u er wel geen bezwaar tegen hebben dat camera's elke beweging 24 uur op 24 vastleggen. Houdt u het vol, dan gaat u met vijf miljoen frank naar huis. Inschrijven kan op de 'Big Brother'-site van Kanaal 2

(http://bigbrother.kanaal2.be/)

waar u ook een vragenlijst moet invullen. Die moet u vervolgens sturen naar Big Brother, Postbus 555, 1800 Vilvoorde. Inschrijven kan ook telefonisch op het nummer 0900/02955. Bedenk wel dat er tot nu toe al bijna 5.000 mensen naar dit nummer gebeld hebben. En dat de site van Kanaal 2 sinds de start van de 'Big Brother'-inschrijvingen 600.000 hits per week haalt. Dat zijn er drie keer meer dan normaal...

'Big Brother', Kanaal 2, vanaf september

Nu in het nieuws