Naviga neemt Le Mans over

De Antwerpse verzekeraar Naviga neemt de Belgische tak van de Franse groep Les Mutuelles du Mans Assurances over. Het gaat om een Brusselse maatschappij met 85 werknemers die vorig jaar 735 miljoen frank aan premies kon innen.

Johan Van Geyte

BR>Het is overigens niet de eerst keer dat Naviga, dat deel uitmaakt van de beursgenoteerde scheepvaartgroep CMB, zaken doet met Le Mans. Begin 1998 nam de Antwerpse maatschappij al de portefeuille levensverzekeringen van die onderneming over.

Le Mans is vooral actief in Wallonië. De verzekeraar spitst er zich voornamelijk toe op de verkoop van autopolissen en brandverzekeringen. Het is de bedoeling dat die volledig bij Naviga worden ingebracht. De naam 'Le Mans' mag maar een beperkte tijd verder worden gebruikt.

De overname moet de positie van Naviga op de Belgische markt versterken. Al bij al blijft die nog altijd bescheiden. De verzekeraar inde in 1999 maar voor 3,5 miljard frank aan premies. Een derde daarvan kwam uit de verkoop van levensverzekeringen, een tweede derde uit schadeverzekeringen (brand,..) en een laatste derde uit transportverzekeringen.

Anderzijds kon ze wel uitpakken met een winst van 739 miljoen frank. Dat kwam vooral omdat Naviga de geïnde premies erg goed belegde. De opbrengsten uit die operaties bedroegen bijna 2,3 miljard frank.

Naviga werd vorig jaar nog te koop gesteld door zijn eigenaar CMB. Maar toen bleek dat er geen voldoende hoog bod binnenliep, werd de transactie afgeblazen. Dat betekent dat de Antwerpse verzekeringsmaatschappij nu op eigen vleugels verder moet.

Bij Naviga werkten eind vorig jaar 185 mensen. Door de overname van Le Mans komen er 85 bij. "Net als bij onze vorige overnames handelen we alles sociaal correct af", zegt directievoorzitter Hans Verstraete.

Nu in het nieuws