Emwis bouwt netwerken uit voor telewerkers

De computerfirma Emwis start met telewerken in Mol-Rauw. Emwis krijgt daarvoor ondersteuning van Brunel International, een Nederlands beursgenoteerd concern dat zich ondermeer specialiseert in informaticatechnologie. Wanneer bedrijven hun werknemers thuis laten telewerken sparen ze alvast heel wat verplaatsingskosten uit.

Alex Kestens

BR>Emwis bestaat twee jaar. Haar wieg stond in het eerste Belgisch internetcafé Smiley in Mortsel. De initiatiefnemers zagen geen toekomst weggelegd voor internetcafés in hun oorspronkelijke vorm en gingen een andere richting uit. Sindsdien steekt Emwis een handje toe als bedrijven zich op internet willen kenbaar maken of nemen ze het volledig netwerkbeheer voor hun rekening. Op die manier hebben ze het bv. voor het zeggen in de computerroom van het AZ Klina in Brasschaat.

Met telewerken waagt Emwis zich op een markt waar tot op heden alleen de overheid aarzelend een stapje zette. Werknemers laten werken op afstand van het bedrijf, lijkt in theorie de oplossing om nutteloze verplaatsingen uit de wereld te bannen. "Bovendien hoeft de firma niet langer te investeren in informatici, de duurste vogels van het bedrijf," meent Dirk Lambrechts van Emwis. Toch breekt telewerken moeilijk door in België. "Het idee is voor een stuk gegroeid uit contacten die we hadden met de overheid. We voerden voor hen projecten uit en tijdens die gesprekken werd regelmatig de vraag gesteld: waarom moet dat allemaal in Brussel gebeuren", legt Lambrechts uit. Emwis polste de overheid naar haar concrete interesse. "We kwamen snel tot de bevinding dat we zelf alles moesten financieren. De overheid zag er wel een toekomst in voor haar inspectiediensten. Maar we moesten eerst bewijzen dat het werkt, daarna kon worden gepraat." Gelukkig voor Emwis is er nog de privé-sector: "Een groot softwarebedrijf is geïnteresseerd, concrete afspraken zijn nog niet gemaakt."

Silicon-valley

Emwis investeert met steun van Brunel, acht miljoen in Mol-Rauw, goed voor acht werkplekken. Voor de buitenwereld is Mol-Rauw bekend als groen vakantieoord. Daarnaast is het de ontginningplaats van hoogwaardig wit zand. Ondanks dat wit zand is het nu niet bepaald de silicon-valley van de Kempen. "Het is de bedoeling dat we op meerdere plaatsen buiten de centrale knooppunten Antwerpen, Mechelen, Brussel dergelijke dienstverlening uitbouwen. We kozen voor Mol omdat de regio minder goed is ontsloten. In Brasschaat komt op korte termijn een tweede project dat iets groter zal zijn. Die inplanting moet ten goede komen aan de mensen die aan de file willen ontsnappen."