Petroleumprijzen dalen niet na OPEC-vergadering

De olieministers van de landen die zijn aangesloten bij de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zijn het eens geworden over een productieverhoging om de olieprijs te drukken. De bedoeling is dat de prijs per vat van 159 liter zakt naar 25 dollar. Begin dit jaar lag de prijs boven de 30 dollar. De markt reageerde echter negatief. De prijzen gingen weer... stijgen.

Belga

BR>Olieminister sjeik Saoed Nasser al-Sabah van Koeweit zei dat was besloten de productie voor de tien aangesloten landen op te trekken tot 25,4 miljoen vaten per dag, een bescheiden uitbreiding van 3 procent of ruim 700.000 vaten.

De overeenkomst, die op 1 juli van kracht wordt, is ook getekend door Iran. In maart weigerde Teheran ondertekening van een OPEC-akkoord omdat men vond dat er teveel druk was uitgeoefend door Amerika.

Oliehandelaren beoordelen de productieverhoging als onvoldoende om de hoge olieprijzen af te remmen. In New York gingen de termijnprijzen voor ruwe olie direct met 70 dollarcent omhoog naar 31,35 dollar per vat, duidelijk scherp boven de 25 dollar waarop de OPEC mikt. Eind maart voerden de OPEC-landen de productie ook al op omdat de prijs volgens de organisatie de groei van de wereldeconomie in gevaar bracht.

Voorzichtig

De Amerikaanse minister van Energie B. Richardson, laat zich voorzichtig uit over het besluit. "Hopelijk heeft dit een positief psychologisch effect op de markt", was zijn reactie na afloop van de vergadering. Om daaraan toe te voegen: "Maar het is goed nieuws voor consumerende en producerende landen."

De OPEC verwacht dat alle olieproducerende landen de maatregel zullen overnemen. Mexico, buiten de OPEC een belangrijke olieproducent, kondigde na de vergadering in Wenen aan zijn productie te verhogen met 4,5 procent, wat neerkomt op 75.000 extra vaten per dag. Volgens het ministerie van Energie is tot deze verhoging besloten om de internationale oliemarkt te stabiliseren.