Patiënt krijgt tegelijk hart-, long- en levertransplantatie

Voor het eerst in de Benelux zijn bij een patiënt tegelijk een hart, longen en een lever met succes getransplanteerd. Het gaat om een man die leed aan een fatale leverziekte, die ook zijn hart en longen had aangetast. De operatie door een team van zes chirurgen duurde in totaal 24 uur. De ingreep gebeurde in april, en de patiënt is zo goed hersteld dat hij deze week het ziekenhuis kan verlaten.

Jos Vranckx

BR>Het was de honderdste (hart-)longtransplantatie die in het UZ Gasthuisberg werd uitgevoerd sinds het programma startte in 1991. "Multi-orgaantransplanties komen steeds meer voor", zegt Kristine Verheyden van het UZ Gasthuisberg. "Voor bepaalde leverpatiënten is het de enige kans op overleving. Want leverziekten kunnen gepaard gaan met het falen van één of meer andere organen."

Een andere Leuvense primeur was enkele weken geleden een gecombineerde lever-pancreastransplantatie. Die gebeurde bij een jonge vrouw die leed aan een zeldzame leveraandoening samen met diabetes. Ze kan nu een normaal leven leiden zonder insuline-injecties of diabetesdieet.

Veel leverziekten kenden vroeger een fatale afloop. Dankzij transplantatie is er een genezingspercentage van 80% tot 90%. Bij longtransplantatie bedragen de overlevingskansen 60% tot 70%. Vooral mensen die lijden aan een longemfyseem - blijvende uitzetting door elasticiteitsvermindering - en mucoviscidose of taaislijmziekte komen hiervoor in aanmerking. Het gaat om een 50-tal nieuwe gevallen per jaar in Belgiê.

De meeste transplant-patiënten zijn tussen de 40 en 60 jaar. "Het aantal is stabiel gebleven - een twaalftal per jaar - maar de wachtlijst neemt almaar toe. Voor steeds meer patiënten is transplantatie een oplossing om een normaal leven te kunnen leiden, maar het aantal beschikbare organen neemt niet in verhouding toe", aldus Kristine Verheyen. Vandaar dat ook aan de KU Leuven naar alternatieven wordt gezocht, maar echte doorbraken op dat vlak zijn voorlopig nog niet te verwachten.

Nu in het nieuws