Wetenschappers maken eerste eetbaar vaccin tegen een virus

Wetenschappers zijn erin geslaagd patiënten met behulp van kleine beetjes genetisch veranderde aardappel immuun te maken voor een virus dat diarree veroorzaakt, zo heeft de Financial Times dinsdag onder aanhaling van de Cornell Universiteit bericht.

ANP

BR>Het zogeheten Norwalk virus vaccin is in samenwerking met het Britse biotechnologiebedrijf Axis Genetics gemaakt. Dit bedrijf ging eind '99 over de kop omdat beleggers er geen geld meer in durfden te steken, vanwege de groeiende weerzin tegen genetische manipulatie. De onderzoeksresultaten werden overgenomen door het Amerikaanse Dow.

In 1998 deden dezelfde onderzoekers proeven met een eetbaar vaccin tegen de E. coli-bacterie, die een gevaarlijkere vorm van diarree veroorzaakt. Deze testen zijn voorlopig stilgezet omdat men zich zorgen maakt over mogelijke risico's. Maar omdat het Norwalk virus in aanleg alleen gevaarlijk is voor kinderen en mensen met een slecht werkend immuunsysteem, wordt verwacht dat de uitgebreidere proefnemingen snel van start zullen kunnen gaan.

Eetbare vaccins hebben een grote toekomst. Ten eerste omdat bijna iedereen liever voedsel dan een injectie krijgt. Vooral in de ontwikkelingslanden is er een uitkomst. Eetbare vaccins zullen aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige traditionele vaccins. Die kosten kunnen nog lager als men de planten lokaal verbouwt.

De aardappel is eigenlijk niet zo geschikt als vaccinhouder, omdat die meestal voor consumptie wordt gekookt, waar de vaccin niet tegen kan. Bovendien is de groente niet erg populair in ontwikkelingslanden. Een alternatief is de banaan, maar die vrucht zit genetisch ingewikkelder in elkaar dan de aardappel. De ontwikkeling van geschikte bananenvariëteiten gaat nog jaren duren.

Nu in het nieuws