Suiker ontdekt bij centrum melkweg

GREENBELT - De vooruitzichten voor leven in het universum lijken alleen maar zoeter te worden. Wetenschappers hebben namelijk een simpel suikermolecuul ontdekt in een enorme wolk gas en stof bij het centrum van ons melkwegstelsel. Dat meldde NASA's Goddard Space Flight Center.
BR>De vondst is gedaan met de radiotelescoop van Kitt Peak in Arizona. Het gaat om het suikermolecuul glycoaldehyde.
"De vondst van zo'n molecuul in een wolk waaruit zich nieuwe sterren vormen maakt het steeds waarschijnlijker dat er chemische basisstoffen voor leven in zulke wolken worden gevormd lang voordat zich planeten om sterren ontwikkelen", aldus een onderzoeker van het Goddard Centre.
De wolk bevindt zich 26.000 lichtjaren van aarde. In zulke wolken zijn tot nu toe rond 120 verschillende moleculen gevonden, maar meestal bestaan die slechts uit een klein aantal atomen. Er zijn slechts een paar moleculen gevonden met acht of meer atomen.
Het nu ontdekte suikermolecuul telt acht atomen en bestaat uit koolstof, zuurstof en waterstof. Het kan zich gemakkelijk combineren met andere moleculen en zo complexere suikers vormen, zoals glucose, dat in fruit zit. Het gevonden glycoaldehyde bevat exact dezelfde atomen, maar in een andere moleculaire structuur, als methylzuur en azijnzuur, die eerder in andere interstellaire wolken waren gevonden.
Moleculen zenden bij hun omwentelingen precieze radiofrequenties uit, die wetenschappers als een soort vingerafdruk van een molecuul gebruiken. De in 1967 in Arizona gebouwde telescoop ontdekte ook als eerste koolmonoxide in de interstellaire ruimtes.
Nu in het nieuws