'Hooligans beroven overwinning van glans'

LONDEN - De glans van de overwinning is verdwenen, concludeerden Britse zondagsbladen na de misdragingen van voetbalfans in België. De pers had fikse kritiek op de eigen regering, die te weinig zou doen om de hooligans te stoppen.

BR>Ondanks de rellen was er ook veel aandacht voor de victorie tegen de Duitsers, de eerste in 34 jaar. "Shearers avond van pure gelukzaligheid" vond The Independent. De doorgaans nuchtere krant kon zelfs de vergelijking met de Engelse overwinning in de Slag bij Waterloo, de Belgische plaats waar de ploeg toepasselijk logeerde, niet weerstaan.

Het gedrag van de hooligans had de krant ingecalculeerd. Het was weer zover, was de teneur in de interneteditie. Het wordt volgens The Independent wel tijd voor meer preventief beleid tegen de hooligans. "Anders is de enige eervolle oplossing om af te zien van deelname aan internationale toernooien".

"Tuig ontsiert Engelse triomf" vatte de Sunday Telegraph de sportieve en onsportieve gebeurtenissen van zaterdagavond samen. De krant noemde de taferelen buiten het stadion in Brussel en Charleroi "een nationale schande".

"Waarom brengen wij het grootste tuig van Europa voort?" vraagt de tabloid Sunday Mirror zich af. De krant roept de regering op feller op te treden tegen relschoppers en hen een uitreisverbod op te leggen.

De Sunday Times zet de aanpak van Duitsland, dat preventief 8.000 paspoorten innam, af tegen de honderd Engelsen die een reisbeperking kregen. Toch maakt een overwinning op de Duitsers ook voor de Sunday Times veel goed: "Shearer sweetens a day of ugliness".

Nu in het nieuws