VLD-schepen Rony De Cock kiest voor alliantielijst in Kontich

Rony De Cock (VLD), schepen van Financiën in het huidig bestuur, staat bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober niet meer op de lijst van de VLD, een partij waarin hij meer dan twintig jaar actief is. Nu bezet hij de tweede plaats op de alliantielijst 'Appel'. Hij noemt zichzelf geen overloper naar een andere partij.

Rob Hardy

BR>De Cock: "Vooreerst wil ik stellen dat 'Appel' geen partij is, maar een alliantie van verschillende partijen namelijk de SP, VU-ID, een aantal onafhankelijke liberalen, mensen van het ACV en enkele niet-gebonden kandidaten. Ieder segment van deze alliantie behoudt trouwens zijn eigenheid".

Voor De Cock is zo'n samenwerkingsverband nodig om in Kontich nog van tel te zijn: "Tegen het samengaan van CVP en KWA kan je alleen maar een dam opwerpen als je samenwerkt. VU-ID haalde bij de verkiezingen van '94 700 stemmen, maar geen zetel. SP haalde 1.100 stemmen en slechts één zetel. Als deze stemmen waren samengeteld, hadden ze drie zitjes veroverd. Wanneer je daar nog eens de ongeveer 1.000 stemmen bijtelt, die de nu vijf onafhankelijke liberalen op de VLD-lijst in '94 haalden en een paar honderd stemmen voor de ACV-mensen en de onafhankelijken op de lijst van 'Appel', dan komen we boven de 3.000 stemmen. Goed voor zeven of acht zetels". De Cock weet ook dat zulke berekeningen slechts speculaties zijn, maar stelt dat deze denkoefening toch ook niet uit het luchtledige is gegrepen.

Breuk

Rony De Cock noemt zichzelf ook geen overloper. Hij is inderdaad nog lid van de VLD, zij het dan niet meer van de VLD-afdeling Kontich: "Door de niet goed te keuren houding van burgemeester Marus Kempenaers (VLD) in het dossier Broekbos en zijn weigering om - volgens de afspraken van 1994 met onze coalitiepartner de CVP - na drie jaar zijn burgemeesterssjerp door te geven aan de CVP'er Jef Van Linden, is er een breuk ontstaan in de VLD-rangen. Ik en enkele gelijkgestemden werden wegens ons protest door Kempenaers uit de VLD gezet. We hebben daar bij het nationaal bestuur beroep tegen aangetekend en ook gelijk gekregen. De onafhankelijke liberalen op de lijst 'Appel' zijn dus nog lid van de nationale VLD en dus geen overlopers. Ikzelf en collegaschepen Karin Verbaet, die in hetzelfde schuitje zit, zijn trouwens door de VLD-Kontich niet gevraagd om op de lijst te staan, hoewel we daartoe nog bereid waren".

Vastgoed

Jobs in de regio