Gentse VU en ID21 trekken samen naar gemeenteraadsverkiezingen

Gent is de eerste stad waar VU en ID21 met één lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. Vlaams minister Bert Anciaux, bezieler van het partnership met ID21, was donderdag dan ook present bij de voorstelling van de lijst. VU-ID mikt op een verdubbeling van het aantal stemmen en drie à vier zitjes.

Hans De Ruyck

BR>Bij de verkiezingen in 1994 zakte de Gentse VU tot een ongekend dieptepunt. Amper 5.916 stemmen of vier procent, wat resulteerde in één verkozene. De reden lag onder meer in een diepe interne crisis die de VU verscheurde. De drie uittredende mandatarissen hadden gebroken met de partij. Ondanks die abominabele score kon de VU deelnemen aan het beleid. Haar enige verkozene, advocaat Lieven Decaluwé (52), werd schepen van Leefmilieu en Gezondheidsbeleid.

"Er is in Gent goed bestuurd geweest en we zijn blij dat we daaraan hebben kunnen meewerken", aldus Bert Anciaux. "Alleen de communicatie met de bevolking kan beter en daar staat deze jonge, dynamische lijst borg voor. Wij zijn een positief alternatief voor het

foert-stemmen

."

Ook lijsttrekker Lieven Decaluwé ziet het zitten. "Bij de parlementsverkiezingen op 13 juni behaalden we in Gent 7,8 procent van de stemmen. Zo'n resultaat moeten we weer kunnen neerzetten." Hij is gewonnen voor een voortzetting van de huidige SP-VLD-VU-bestuursploeg.

Belfort-parking

Daar moeten naast Decaluwé, Carla Brion (48) en Jan Roegiers (33) voor zorgen, kabinetsmedewerkers van respectievelijk Johan Sauwens en Bert Anciaux. Op vier staat verpleegkundige Ann Liekens (37) uit Zwijnaarde. De vijfde plaats is voor Hans Van Doorne (52), bekend van het referendum rond de weggestemde Belfort-parking.

De volgende vijf plaatsten zijn voor ID-21 kandidaten: Els Verstraeten, Yvan Peelaers, Tineke Van der Eecken (de dochter van Nelly Maes), Edward Lansheere en Isis De Meyere, "een stewardess die actief is in het uitgaansleven".

De rest van de lijst bestaat uit een evenwichtige mix van jong en oud, met mensen uit alle hoeken en wijken van de stad. Ze zijn ook erg actief in het verenigingsleven, van studentenkringen tot de Vlaamse Oud Strijders.

Lijstduwers zijn onder andere Myriam Van Quickenborne, zus van ID-senator Vincent, KUB-hoogleraar Eric Defoort en Winand Van Voillie, voorzitter van voetbalclub VC Zwijnaarde. De bekende Vlaming ontbreekt evenmin, met actrice Mieke Bouve, bekend van soaps als

Thuis

en

Wittekerke

. Zeven plaatsen wachten nog op invulling.

Nu in het nieuws