Salazar en Hernandez maken indruk in Tosca

Een zeer degelijke cast, een hoog muzikaal niveau en een mooie scenografie. Dat zijn de sterke kanten van Puccini's

Tosca

. De nieuwe Muntproductie in een regie van de Duitser Uwe Eric Laufenberg werd enthousiast onthaald door het publiek.

Katelijne Theuwissen

BR>Net als

Madame Butterfly

, momenteel bij de Vlaamse opera, gaat deze Puccini bij de Munt over een vrouw die haar leven geeft voor de liefde. Hoewel aanvankelijk geplaagd door jaloezie, komt Tosca tot inkeer wanneer zij ziet dat haar geliefde zijn leven op het spel zet voor zijn eigen - politieke - overtuiging. Zij ziet hem in zijn ware gedaante, maar precies dát zal maken dat haar hart niet opgewassen is tegen de folteringen die hem worden aangedaan. Daardoor velt zij zijn doodvonnis, maar zij blijft trouw aan haar liefde en is consequent. Een context waarin haar uiteindelijke keuze, om evenals haar geliefde te sterven, evident wordt.

Pappano

De regie is sober en tamelijk statisch, waar soms wat overdreven heen en weer geloop tegenover staat. Toch wordt er prima geacteerd, met name door Ines Salazar die niet aan haar eerste Tosca toe is. Zij zet een expressieve, knap gezongen rol op de planken. En ze vormt een memorabel liefdesduo met César Hernandez die met zijn uitgelezen Italiaanse tenor een prachtige Cavaradossi brengt. De twee zijn in goed vocaal gezelschap van Albert Dohmen als de wrede Scarpia. Koor en kinderkoor laten een paar mooie interventies horen en wat uit de orkestbak komt, klinkt allemaal even boeiend. Pappano dirigeert steeds weer inspirerend.

Esthetisch is deze

Tosca

een plezier. Zonder buitenissigheden, maar met veel zorg en zin voor schoonheid gemaakt, sluiten decor, kostuums en belichting goed bij elkaar aan en scharen zij zich achter deze opera. Het interieur van de Sint-Andreuskerk in het eerste bedrijf maakt indruk, zeker wanneer je op een bepaald ogenblik langzaam maar zeker tegen de zoldering lijkt te gaan aankijken. Zo kun je nog tal van voorbeelden opnoemen waardoor deze op en top professionele productie beklijft.

Gehoord op 15 juni in de Munt. Nog voorstellingen op 21, 24, 27 en 29 juni, 4 en 7 juli om 20u en op 18 juni en 2 juli om 15u. Info: 070.23.39.39.

Nu in het nieuws