Puilaetco gelooft volop in biotechnologie

In 1999 stegen de aandelen van de biotechnologiebedrijven op Nasdaq gemiddeld 108%, terwijl de titels van de traditionele farmaceutische ondernemingen gemiddeld 11% verloren. Deze koele vaststelling roept alvast vragen op. Is de correctie van pakweg 30% sinds de top begin maart dan ook het spreekwoordelijke 'begin van het einde' of net het 'einde van het begin'? Puilaetco kiest voor dit laatste.

BR>

Nieuwe pilletjes voor beleggers

We worden de jongste jaren bestookt met artikels over wetenschappelijke doorbraken en TV-programma's die beelden van de Huxleyaanse

Brave New World

oproepen. Er worden nieuwe geneesmiddelen ontdekt, nieuwe geneestechnologieën getest en sinds het prille mekkeren van Dolly kloont men erop los.

Tot zover het mediatieke gedeelte, de trailer zeg maar, van een echte

business

die een volledig nieuwe trend aankondigt. Voor de patiënt bij de dokter, maar ook voor de attente belegger.

De biotechnologie is vandaag niet alleen getuige van een wetenschappelijke revolutie. Ze staat ook voor een commerciële doorbraak. En dat zullen de beleggers geweten hebben.

Vorig jaar verdubbelden de aandelen van de bedrijven in deze sector in waarde. En sinds nieuwjaar noteert de Nasdaq Biotech-index na een explosief jaarbegin - met nog maar eens een verdubbeling en een al even snelle correctie - een bijkomende mooie return van circa 20%. Eén ding staat dus vast: de sector is, op de beurs, alvast niet voor hartlijders.

De katalysator van deze beweging is de sterke toename van het aantal goedkeuringen van geneesmiddelen uit de hoek van de biotechbedrijven. Sectorstudies stellen dat meer dan 300 medicamenten in de laatste klinische testfase zitten en dus het aantal goedkeuringen nog in een verdere stroomversnelling zal komen. Vijf jaar terug beliep dit aantal nog 74 producten.

De pijplijn van verwachte nieuwe producten was dan ook nooit zo gevuld. Van 250 in 1994 steeg het aantal biotech-geneesmiddelen in een klinische onderzoeksfase naar 800 in '98.

Een niet onbelangrijke stimulans in de sector is de nakende afronding van de studie van het menselijk genoom, ook bekend onder de noemer 'genomics'. De studie op zich verhoogde dramatisch het begrip van het ontstaan van ziektes en bracht de onderzoeksactiviteit op een nooit gezien niveau.

Tularik bijvoorbeeld zou volgens insiders wel eens de nieuwe Amgen kunnen zijn. Genregulering is daar het toverwoord om nieuwe therapieën te ontwikkelen. Tularik is actief op 9 ziektedomeinen en heeft een 20-tal geneesmiddelen in ontwikkeling.

Maar ook de procedures geven de sector de wind in de zeilen. Zo versnelde de Amerikaanse controleautoriteit FDA (Food and Drugs Administration) haar goedkeuringsprocedures aanzienlijk en werd door een Europese richtlijn het Orphan Drug statuut erkend.

Het aantal bedrijven dat op de beurs wordt geïntroduceerd, kent daardoor een nooit geziene vlucht. Traditioneel zitten de VS op een voorsprong met bijna 1.500 bedrijven actief in de sector, waarvan meer dan 300 beursgenoteerd. Maar Europa volgt: van de 1.200 biotechbedrijven zal het aantal genoteerde bedrijven oplopen van minder dan 70 in '98 tot 100 in 2000. 40% van de introducties bleek in '99 van Europese origine.

En de fundamentele trend zit sowieso goed. De consumptie van farmaceutische producten kan de komende jaren met 15 tot 20% per jaar toenemen. De veroudering van de bevolking speelt een rol, maar ook de toenemende aandacht voor kleinere kwalen en de toename van de concurrentie van generische middelen doen hun duit in het zakje. Zo zal, alleen al de komende vijf jaar, meer dan de helft van de 100 best verkopende geneesmiddelen in de wereld het recht op alleenverkoop verliezen.

Dit brengt ook met zich dat de traditionele farmagiganten gretig op zoek zijn naar veelbelovende biotechnologiebedrijven die hun een ticket naar de nieuwe technologieën kunnen bezorgen. Naar verwachting zullen biedingen van farmaceutische groepen op biotechnologiebedrijven de sector mee helpen opwaarderen.

Overwinnen

Maar om een graantje mee te pikken zal de belegger ook problemen moeten overwinnen. De sector wordt gekenmerkt door een groot aantal kleine spelers, die stuk voor stuk heel beloftevol zijn, maar vaak afhankelijk van een beperkt aantal succesfactoren.

Het mislukken van een product in ontwikkeling, waarvan het potentieel voordien hoog werd ingeschat, kan bijvoorbeeld enorme koersdalingen veroorzaken. Halveringen, zelfs decimeringen zijn niet uitgesloten. U besteedt dan ook best voldoende aandacht aan een goed risicobeheer, door het innemen van minimale posities en sterk te spreiden. Of door een beroep te doen op een gespecialiseerd beleggingsfonds van een betrouwbaar beheerder.

Dirk MattonPortefeuillebeheerderBank Puilaetco Antwerpen

Nu in het nieuws