Neanderthalers aten alleen maar vlees

Neanderthalers aten vlees, vlees en nog meer vlees. Volgens wetenschappers zijn er steeds meer bewijzen dat de voorlopers van de mens bedreven jagers waren en geen grommende, domme holbewoners zoals zij vaak worden afgeschilderd.

Reuters

BR>Uit chemische analyses van botten die in Kroatië zijn gevonden, blijkt dat de Neanderthalers evenveel vlees aten als wolven of leeuwen. "Waarschijnlijk jaagden ze op mammoeten", beweren Amerikaanse onderzoekers. Fred Smith van de universiteit van Noord-Illinois noemt de oermensen "eersteklas-carnivoren".

Volgens Erik Trinkhaus van de universiteit van Washington kunnen de vondsten in Kroatië het debat over de beschaving van Neanderthalers beslechten. "Het wordt steeds duidelijker dat ze niet willekeurig door het landschap dwaalden en per ongeluk stuitten op een dier dat ze konden doden of een dood dier dat ze konden eten."

De wetenschappers onderzochten de 29.000 jaar oude botten op isotopen, waaraan te zien is of een dier de laatste jaren van zijn leven vooral planten of dieren heeft gegeten. Uit de resultaten blijkt dat de Neanderthalers effectieve jagers waren. "Dat impliceert dat ze een veel hogere graad van sociale organisatie hadden dan hun over het algemeen wordt toegeschreven", aldus Trinkhaus.

Primitief

Enkele jaren geleden werd de Neanderthaler nog gezien als een primitieve vorm van menselijk leven, typisch voor de omstandigheden in de IJstijd. Sindsdien is gebleken dat de Neanderthaler 24.000 jaar geleden tegelijkertijd leefde met de voorvaderen van de moderne mens. Hij droeg sieraden, had redelijk geavanceerd gereedschap en wapens, en heeft zich mogelijk voortgeplant met de homo sapiens, de directe voorloper van de mens.

"Er is geen reden om te geloven dat de Neanderthalers minder efficiënt omgingen met hun leefomgeving dan de moderne mensen", aldus Smith. Het leven was voor de Neanderthaler wel kort en hard.

Het dieet van de Neanderthalers is volgens Trinkhaus naar moderne maatstaven ongezond, maar ze moesten overleven in een ijskoud klimaat, waar weinig groenten voorhanden waren. "Ze aten niet alleen het vlees. Ze aten alles dat eetbaar was, ook de hersenen en de tong."

Nu in het nieuws