Britse wetenschappers beklagen bureaucratie rond dierproeven

De veel te omvangrijke bureaucratie rond dierproeven leidt ertoe dat de Britse wetenschap grote achterstand oploopt. Wetenschappers in de Verenigde Staten of Duitsland kunnen een serie experimenten met dieren al hebben afgesloten, voordat de Britse autoriteiten toestemming hebben gegeven in eigen land met zulk onderzoek te beginnen.

ANP

BR>Dat schrijft een groep van 110 vermaarde Britse wetenschappers, waaronder vijf Nobelprijswinnaars, in een brief aan minister van Wetenschap Lord Sainsbury. De onderzoekers beklemtonen dinsdag in het Britse dagblad The Times een strenge regelgeving voor dierproeven niet af te wijzen, maar de 'bureaucratische nachtmerrie' rond dierexperimenten zat te zijn. Het Verenigd Koninkrijk heeft de strengste dierproefregelgeving ter wereld.

Om de "leidende positie op het gebied van biomedische wetenschappen te handhaven" moet het Verenigd Koninkrijk intensiever gebruik maken van dierproeven, zo menen Nobelprijswinnaars als moleculair bioloog Aaron Klug en fysioloog Andrew Huxley. Vooral zich snel ontwikkelende wetenschappen als genetica en biotechnologie hebben dierproeven hard nodig.

Volgens de klagers kan het zes maanden duren voor een nieuw onderzoeksprogramma is goedgekeurd. Op aanvraagformulieren moet vaak tot in de kleinste details beschreven worden welke dierexperimenten de wetenschapper van plan is. Snelheid is juist van groot belang bij bijvoorbeeld het verkrijgen van patenten.

Het ministerie keurt aanvragen echter pas goed als plaatselijke ethische commissies het groene licht hebben gegeven. Dergelijke comités, waarin wetenschappers en leken zitting hebben, komen niet vaak genoeg bijeen, vinden de onderzoekers.

Britse dierenbeschermers hebben geschokt gereageerd op de 'arrogante' brief. Zij vinden het vreemd dat de wetenschappers pleiten voor minder regulatie op het gebied van dierproeven, terwijl "de huidige regelgeving al niet goed werkt".

Nu in het nieuws