Vaginale gel blijkt niet effectief tegen AIDS

Een speciale zaaddodende pasta die bij Afrikaanse en Aziatische vrouwen was getest in de hoop dat hij ook effectief zou blijken tegen AIDS, blijkt niet het gewenste resultaat te hebben. De arts Peter Piot van het AIDS-bureau van de Verenigde Naties (UNAIDS) heeft dit bekendgemaakt.

AP

BR>Het bureau gaf een verklaring uit waarin wordt gezegd dat een vorm van het spermacide nonoxynol-9 als gel was beproefd op vrouwelijke prostituees in Benin, Ivoorkust, Zuid-Afrika en Thailand. De mislukking doet vragen rijzen over proeven met twee andere vormen van nonoxynol-9 waarmee een begin is gemaakt.

Een andere medewerker van UNAIDS, Joseph Perriens, zei dat het bijzonder jammer is dat de gel niet werkt, omdat die als eerste was getest aangezien hij in tegenstelling tot andere middelen geen irritatie in de vagina veroorzaakte.

Als een pasta kan worden gevonden die vrouwen tegen het AIDS-virus beschermt, zou dat bijzonder gunstig kunnen zijn. Vrouwen kunnen de pasta zelf vaginaal inbrengen en zijn daardoor niet afhankelijk van de medewerking van hun mannelijke partners.

Volgens UNAIDS zijn zo'n 20 middelen op veiligheid getest en kunnen daarmee bij vrouwelijke vrijwilligers proeven worden genomen.

Nu in het nieuws