Kunstmatige bevruchting met sperma-injectie is betrouwbaar

Kinderen die verwekt werden door de ICSI-techniek (intracytoplasma sperma-injectie) hebben geen tragere mentale ontwikkeling of maken geen grotere kans op aangeboren misvormingen dan kinderen die op een natuurlijke manier verwekt werden. Dat blijkt uit een wereldwijde opvolgingsstudie door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die woensdag werd toegelicht.

Belga

BR>Bij de ICSI-techniek, die aan de VUB ontwikkeld werd, wordt de buitenste laag van een eicel doorbroken en geïnjecteerd met een spermacel die niet sterk genoeg is om op eigen kracht binnen te dringen. ICSI verhelpt voornamelijk mannelijke onvruchtbaarheid.

De opvolgingsstudie werd gestart in 1992, kort nadat het eerste kind geboren werd met de ICSI-techniek. Zowat 3.000 baby's werden wereldwijd gevolgd.

Uit de studie blijkt dat er bij de ICSI-geboortes 3,4 procent misvormingen waren. Dat is iets beter dan bij de In Vitro Fertilisaties, waar in 3,8 procent van de gevallen afwijkingen optraden.

Het grootste risico bij eender welke vorm van kunstmatige bevruchting blijkt de kans op meerlingen te zijn. 47 procent van de onderzocht baby's bleek deel uit te maken van een meerling (voornamelijk tweelingen). Meerlingen maken dan wel weer een grotere kans op gezondheidsproblemen, zo blijkt.

Een paar wordt als onvruchtbaar beschouwd als het gedurende één jaar van proberen nog steeds geen kind verwekt heeft.

Zowat één op zes koppels wereldwijd wordt ooit geconfronteerd met onvruchtbaarheid. Meer dan twee derde daarvan kan geholpen worden. Bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid ook af met de leeftijd. Een normale gezonde vrouw van 35 doet er twee keer zolang over om zwanger te raken dan diezelfde vrouw op haar 25ste.

In 40 procent van de gevallen is de vrouw onvruchtbaar. In eveneens 40 procent is het probleem toe te schrijven aan de man. Voor 20 procent blijft de kinderloosheid onverklaarbaar.

Nu in het nieuws