Oostenrijkers ontraadselen geheim Toren van Babel

Oostenrijkse archeologen hebben na 20 jaar opgravingen en onderzoeken in Irak het architectonische concept van de toren van Babel achterhaald. Begin deze eeuw ontdekten Duitse archeologen de resten van het Bijbelse monument op 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

AP

BR>De antieke teksten over de toren bevatten niet genoeg gegevens om hem te reconstrueren. De Oostenrijkers lieten zich leiden door de veel beter bewaarde "zustertoren" in Borsippa, op 15 kilometer ten Zuidwesten van de oude hoofstad Babylon. Professor Helga Trenkwalder, het hoofd van het universitaire Instituut voor Antieke Oosterse Spraak en Cultuur in Innsbrück, leidde de onderzoeken. Ondanks twee oorlogen in het gebied werden de opgravingen nooit onderbroken.

"De toren van Borsippa is nog altijd 50 meter hoog. De toren van Babel bestaat enkel nog uit leem en daarrond wat water", zo zegt de wetenschapster. Beide bouwwerken werden door de Babylonische heerser Nebukadnezar in het midden van de eerste eeuw voor Christus volgens een gelijkaardig concept opgetrokken.

De legendarische toren van Babel heeft een grondvlak van 90 meter op 90 en was 77 meter hoog. De binnenste kern, 60 op 60 meter, bestaat volledig uit klei. Daarrond is een muur van bakstenen opgetrokken die beter beschermd is tegen de weersomstandigheden. Riolerings- en verluchtingsbuizen evenals een uitgewerkt systeem met houten balken moesten het sacrale bouwwerk onverwoestbaar maken. De toren was gewijd aan de Babylonisch oppergod Marduk. Er was de bouwwerken van Borsippa en Babel evenwel geen lang leven beschoren. Alexander de Grote wou de toren van Babel zowat laten afbreken om hem veel grootser opnieuw op te bouwen. Zover kwam het evenwel niet. De torens werden de eeuw daarop wel het slachtoffer van de omwoners, die hen als stenenvoorraad voor de bouw van hun huizen gebruikten.

De Bijbelse "Babylonische spraakverwarring" als een wraak van God voor de hoogmoed van de bouwers is een foute interpretatie, aldus nog Trenkwalder. Het gaat eigenlijk om de valse veronderstelling dat de plaatsnaam "Babel" afkomstig is van het Hebreeuwse woord "balal" (verwarring). De naam komt echter van een onbekende prehistorische stam.

Nu in het nieuws