Gebrekkig Frans kost Nederland miljarden aan export

Wegens een gebrekkige kennis van het Frans taal loopt het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks ongeveer 130 miljard frank aan export naar Frankrijk mis. Dat is de conclusie van een onderzoek van Fenedex, de Federatie van Nederlandse Exporteurs, dat werd gepubliceerd in het jongste nummer van het blad van de Nederlands-Franse Kamer van Koophandel.

ANP

BR>"De Fenedex stelt dat Nederlanders kansen laten liggen en beter Frans zouden moeten leren", vertelt directeur van der Ende van de Kamer desgevraagd. Zelf denkt hij dat Nederland door gebrek aan talenkennis inderdaad kansen mist.

De Nederlandse export naar Frankrijk bedroeg volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek in 1998 ruim 768 miljard frank tegen een invoer van 457 miljard frank. Ter vergelijking: naar de kleinere afzetmarkten in België en Luxemburg voerde Nederland uit voor 915 miljard frank terwijl het 713 miljard frank invoerde.

De bedrijfsleiders boven de Moerdijk zouden een en ander kunnen opsteken van de Belgische ondernemers. Betere kennis van het Frans maakt dat de Belgische handelsbetrekkingen met Frankrijk aanzienlijk sterker zijn. Volgens de Nationale Bank van België voerde ons land in 1998 voor 1.134 miljard frank uit naar het zuidelijke buurland, terwijl het voor 796 miljard frank importeerde.

Nederland heeft vooral contracten misgelopen in de milieusector, een branche waarin onze noorderburen toch enige faam genieten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verwijderen van asbest of de zuivering van grond op vervuilde fabrieksterreinen alsook nieuwe technologieën van informatica en communicatie.

Vastgoed

Jobs in de regio