"Ik ben nu een échte Chelsea-supporter"

Aan de vooravond van EURO 2000 pakt

Telefacts

uit met de undercover-reportage van Donal MacIntyre over hooligans. De BBC-journalist infiltreerde gedurende achttien maanden in de harde kern van de Chelsea Headhunters. MacIntyre won het vertrouwen van de kopstukken Jason Mariner en Andy 'Nightmare' Frain. Twee planmatige criminelen die 24 uur op 24 slechts één droom hebben: vechten. Tien jaar geleden slaagden enkele politieagenten erin binnen te dringen in Britse hooligangroepen. Met succes. Kopstukken werden gearresteerd. Maar grote procedurefouten tijdens hun proces leidden ertoe dat net dát uitschot een grote schadevergoeding kreeg uitbetaald. Eindbalans: operatie mislukt. Met die informatie in zijn achterhoofd waagde MacIntyre zich toch aan het maken van een onrustwekkende reportage met als enige doel de georganiseerde wereld van het voetbalgeweld te ontmaskeren.

BR>

- Les 1: zoek zelf geen contact met de Headhunters, zuig ze naar jou.

MacIntyre huurde een flat in de buurt van Jason Mariner, een hooligan sinds zijn tienerjaren. Om Mariner op een natuurlijke manier tegen te kunnen komen, kocht Donal merkkleren en huurde hij een luxewagen. "Hooligans houden van klasse en komen graag duur voor de pinnen. Ik móet een plaats veroveren in Mariners leven. Alleen zo geraak ik binnen in de harde kern van Chelsea." En om nog geloofwaardiger over te komen, liet de undercover-agent ook nog het embleem van de Chelsea Headhunters op z'n bovenarm tatoeëren. Hij gaat wel even van zijn stokje, maar "nu ben ik wel een échte supporter."

- Les 2: ga naar hun stamcafés, lievelingsrestaurants en naar wedstrijden.

MacIntyre ontmoet Jason Mariner voor het eerst in een hamburgertent. Hij ziet hem terug aan de vooravond van de afgelaste wedstrijd Chelsea-Aston Villa. Dan gaat het tweetal richting Denemarken waar Mariner MacIntyre introduceert bij zijn vrienden en beiden klappen krijgen. "Dit is het bewijs dat Jason mij onder de vleugels heeft genomen", denkt de reporter luidop. Jason vertelt over wapenfeiten, over een kapot geslagen voorhoofd. Even later wordt Andrew Frain ten tonele gebracht, een aanhanger van de extreem rechtse groepering Combat-18, lid van de Ku Klux Klan, 30 keer veroordeeld. Er volgt nog een derde heethoofd: Danny, een jonge twintiger die Frain aanschouwt als een mythisch figuur.

- Les 3: reageer positief op de gruwelijke heldendaden van de hooligans.

Eenmaal terug in Hampton Hill rijdt Donal met een Mercedes rond. "Jason denkt dat ik er 2,5 miljoen frank voor betaald heb." Niet dus. De wagen zit vol met camera's. MacIntyre kan alzo krasse en racistische uitspraken van de twee hooligans registreren. "Ik heb vorig jaar een politieagent de keel overgesneden", pronkt Andrew, tijdens hun rit naar Leicester. MacIntyre lacht. Het is door deze bekentenis van poging tot moord dat Andrew Frain even na het draaien van de reportage achter de tralies vloog. Ondertussen loopt ie weer vrij rond. Jason Mariner heeft zijn abonnement op Chelsea opnieuw verlengd. En Danny is nooit opgepakt. Ook niet nadat hij bekend heeft een kerel met een ijzeren staaf te hebben bewerkt...

Mark Geenen, eindredacteur van

Telefacts

: "Minister Verwilghen mag dan zondag gezegd hebben dat hij gerust is in EURO 2000, wel, ik niet. De kans is zeer reëel dat Andrew Frain straks ook in België rondloopt..."

Telefacts, VTM, 22.30u

Nu in het nieuws