Augustinus pakt beroertes sneller aan

Het AZ Sint-Augustinus opende maandag zijn gloednieuwe Eenheid voor Beroertezorg (EVB) of

Stroke Unit

. Daarmee neemt het ziekenhuis mee het voortouw in Vlaanderen voor de acute aanpak van het

cerebrovasculair accident

(CVA of beroerte). Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat snel ingrijpen van kapitaal belang is voor de overlevingskansen en de latere revalidatie van de patiënt. Een CVA is een ongeluk van de bloedvaten naar de hersenen. Als gevolg worden de slagaders, die zuurstofrijk bloed vervoeren, onderbroken. Dikwijls ontwaken patiënten met een halfzijdige verlamming. Snel ingrijpen kan een definitieve zenuwceldood tegengaan en herhalingen voorkomen. De Harvard School of Public Health publiceerde onlangs de toptien van doodsoorzaken in de Verenigde Staten en maakte meteen een prognose naar 2020 toe.

BR>Op die lijst springt CVA van de zesde naar de vierde plek. Nu leggen ongeveer 400.000 Amerikanen het loodje na een beroerte, in 2050 zal dat oplopen tot één miljoen. "Tussen de jaren vijftig en begin jaren negentig is het aantal beroertes continu afgenomen", vertelt dokter William Van Landegem, initiatiefnemer van de Stroke Unit. "Maar sinds 1992 zien we weer een stijging. Daar is maar één oorzaak voor: de toenemende vergrijzing." Tot voor enkele jaren heerste er bij medici een therapeutisch nihilisme bij beroertes. "Men stelde zelfs de vraag of zulke patiënten wel in een hospitaal thuishoorden. Dokters konden toch niet ingrijpen. Dat staat in schril contrast met het huidig medisch inzicht."

Snel ingrijpen

Door het acute ingrijpen op de EVB brengen de geneesheren-neurologen de oorzaak, aard, locatie en de grootte van het hersenletsel snel in kaart. De behandeling kan onmiddellijk starten en wordt meteen aangepast aan elk subtype van CVA. Daarvoor werd in Sint-Augustinus een hypermoderne afdeling ingericht, met vijf bedden voor acute gevallen. De toestand van de patiënt wordt voortdurend op monitor gevolgd, wat een intensieve behandeling door een uitgebreid multidisciplinair team mogelijk maakt. In de medische vakpers is intussen aangetoond dat de mortaliteit van CVA-patiënten die op een Stroke Unit worden behandeld met 30% afneemt. Bovendien zijn patiënten sneller weer op de been en keren ze meteen terug naar huis in plaats van naar een verzorgingstehuis of revalidatiecentrum. "Nu moeten we de bevolking en de huisartsen sensibiliseren. Want minder dan de helft van de gevallen arriveert binnen de 24 uur in een ziekenhuis." Sint-Augustinus is na het Brugse AZ Sint-Jan het tweede ziekenhuis in Vlaanderen met een EVB.

Nu in het nieuws