"Ik voelde me gevleid toen Sven me vroeg"

Zestien voorstellingen lang plegen Sven De Ridder (26) en Jenne Decleir (23) fysiek geweld en schuttingtaal in

Weeskinderen

, een vertaling van de Amerikaanse thriller Orphans. Daarmee is de programmatie van de junispecial een feit. Tijdens die specials peilt het Echt Antwaarps Teater naar het dramagehalte van zijn publiek. In

Weeskinderen

wordt het vooral uitkijken naar Jenne Decleir, die na de langspeelfilm

Dief

en zijn rol in

W817

voor het eerst de theaterplanken bestijgt. "Ik voelde me gevleid toen ik door Sven werd gevraagd", bekent Jenne. "In feite ben ik op toneelvlak nog maar een snotneus. Maar je hoort me niet klagen. De thriller is altijd één van mijn lievelingsgenres geweest. Als kind al wilde ik horror doorgronden. Ik heb jaren met het licht aan geslapen."

Peter Briers

BR>Met een ronkende naam als Decleir moet zo'n podiumdebuut een makkie zijn, wordt vaak gezegd. Fout gedacht. Decleir: "Ik ben daar heel nuchter in. Ik ben trots op wat mijn vader gedaan heeft, maar ik ben allesbehalve een vervolg op mijn vader. Ik vind zijn ding knap, maar wil nu vooral mijn eigen weg gaan." Naast Sven en Jenne is ook toneelicoon Frans Van de Velde van de partij. De twee laatsten tekenen voor de meest omvangrijke rollen. "Ik heb me omringd met getalenteerde mensen", zegt Sven. "Anderzijds heb ik de bezetting beperkt gehouden. Dat is leuker voor de acteurs. Ze krijgen allemaal een rol ter beschikking die groot genoeg is om er echt je tanden in te zetten. Ikzelf heb dit keer de kleinste rol gekozen. Ik wil die twee gasten samen bezig zien. Dat is puur genot."

Ook tijdens de vertoningen van

Weeskinderen

hanteert het Echt Antwaarps Teater ijzeren wetten die elke vorm van bijgeloof buitenspel zetten. "Wij kunnen hoegenaamd niet tegen schoenen op de tafel of fluiten vlak voor het begin van de voorstelling", lacht Sven. "Wat we wel doen, is elkaar in de nek tuffen. Dat brengt geluk. Het is ook verboden om de naam van een welbepaald toneelstuk van Shakespeare te vernoemen. In dat geval moet iedereen driemaal achterwaarts rond het theatergebouw lopen." Met andere woorden: schoenen aan en muil dicht als je gaat kijken.

Weeskinderen tot en met zaterdag 1 juli in het Echt Antwaarps Teater. Info en reservaties op het nummer 03.231.64.64.

Nu in het nieuws