Archeologen ontdekken verloren Egyptische steden onder zeebodem

Print
Archeologen hebben in de bodem van de Middellandse Zee de ruïnes gevonden van 2.500 jaar oude Egyptische steden waarvan het bestaan alleen bekend was uit Griekse tragedies, reisbeschrijvingen en legendes. Op de plek waar in de tijd van de farao's Herakleion, Canopus en Menouthis waren gevestigd, vonden de archeologen opmerkelijk goed geconserveerde huizen, tempels en resten van een haven, alsmede enorme beelden die getuigen van een door sommige tijdgenoten als decadent omschreven levensstijl. Niet alleen rijkdom en kunst, maar ook tempels die gewijd waren aan de goden Isis, Serapis en Osiris trokken in de oudheid uit een wijde omgeving bezoekers naar Egypte.
BR>De ontdekking werd gedaan door een team onder leiding van de Franse archeoloog Franck Goddio, dat de afgelopen twee jaar met geavanceerde technieken de zeebodem voor de kust van Alexandrië heeft afgezocht. Onder de resten bevindt zich de volledige verzonken havenstad Herakleion, een centrum van handel tot Alexander de Grote in 331 voor Christus Alexandrië stichtte. Op een persconferentie waar de vondst bekend werd gemaakt, werden onderwateropnamen getoond en enkele stukken die de onderzoekers mee naar boven hebben genomen, zoals een basalten hoofd van een farao, een buste van de god Serapis en een levensgroot beeld zonder hoofd van de godin Isis.

Aardbeving


Het hoofd van de Egyptische archeologische dienst, Gaballa Ali Gaballa, zei dat de steden, die waarschijnlijk zijn gebouwd in de nadagen van de farao's in de 7de of 6de eeuw voor Christus, onder water zullen blijven en dat alleen een aantal kleinere stukken naar boven zullen worden gehaald en in musea uitgestald. Herakleion en Menouthis worden in vele antieke teksten genoemd en beschreven. Herodotus, die in 450 voor Christus naar Egypte reisde, schreef over de aan Hercules gewijde tempel van Herakleion. Canopus en Menouthis worden beschreven in tragedies. Volgens de Griekse mythologie deed Menelaos, koning van Sparta, bij terugkeer uit Troje, Egypte aan en werd zijn stuurman Canopus daar gedood door een adder.
Na de stichting van Alexandrië raakte Herakleion zijn economische belang kwijt. De onderzoekers geloven dat de stad is verwoest door een aardbeving, omdat alle zuilen en muren dezelfde kant op zijn gevallen. Waarschijnlijk is dat gebeurd in de 7de of 8ste eeuw na Christus, want islamitische en byzantijnse munten en sieraden die duikers naar boven hebben gehaald, dateren alle van voor die periode. Na de aardbeving werden Herakleion en de andere steden verzwolgen door de zee en thans liggen de resten ongeveer zes kilometer van het land af in de Baai van Abu Qir.

.

Nu in het nieuws