Euro 2000 volgens internetbookmakers

"Nederland wordt Europees kampioen, Raul topscorer en België (of Zweden) vliegt er in de kwartfinales uit tegen Duitsland". Dat is in een notendop het verloop van Euro 2000 als het van de bookmakers op internet afhangt. Nog een leuk weetje: als Jaap Stam het veld met een pruik betreedt, krijg je je inzet in honderdvoud terug. Op het internet duiken steeds meer websites op waar je met behulp van een kredietkaart en een eenvoudige muisklik de uitslag van een sportevenement kan proberen te voorspellen. Gokken op sportwedstrijden en paardenrennen is van oudsher vooral een Brits tijdverdrijf, maar sites als www.bluesq.com, www.totalbet.com en www.ladbrokes.com mikken resoluut op Europese goklustigen.
BR>Je hoeft er niet voor naar een groezelig gokkantoortje en de winsten zijn belastingvrij. Euro 2000 is gezien het aantal Europese voetbalfans een potentiële goudmijn voor de bookmakers op internet. De terugbelatingsverhouding in geval van winst (de "odds") worden door de bookmakers berekend in functie van het inzetgedrag en weerspiegelen zo min of meer de verwachtingen van de gokkende gemeenschap. Nederland stond bij alle geraadpleegde bookmakers als grootste kanshebber voor de eindwinst genoteerd. Een gokje op oranje levert een winst op van vier keer de begininzet. Daarna volgen Spanje, Frankrijk en Italië met terugbetalingstarieven tussen 5 en 7 keer de inzet. België staat meestal rond de achtste plaats van de 16 deelnemende landen. Een patriottisch geïnspireerd gokje kan je tussen 14 en 20 keer je inzet opleveren. België bevindt zich daarmee in het gezelschap van groepsconcurrent Zweden, Noorwegen en Tsjechië. Slovenië wordt algemeen beschouwd als de minst waarschijnlijke winnaar, met odds tussen 100/1 en 200/1.
Italië is de gedoodverfde favoriet voor de eindwinst in groep B (je krijgt je inzet dubbel terug). België is tweede met odds tussen de 3/1 en 4/1, precies evenveel als concurrent Zweden. Bij de topscorers is Raul (Spanje) de grote kanshebber (7/1), of ook wel Patrick Kluivert (Nederland) of Thierry Henry (Frankrijk). Luc Nilis betaalt bij de ene bookmaker 25/1 uit, bij de andere 66/1. Emile Mpenza scoort tussen 40/1 en 50/1. Tot slot kan je bij één bookmaker ook terecht voor "specials" en "silly bets". Je kan er het aantal rode kaarten voorspellen, het tijdstip van de vroegste goal of ook wel dat Posh Spice op de tribune in beeld komt (14/1). Wanneer Nicholas Anelka (Frankrijk) van het veld wordt gestuurd omdat hij op de vuist is gegaan met een ploegmaat levert dat vijftig keer je inzet op, en mocht de Nederlandse libero Jaap Stam met een pruik het veld betreden is dat goed voor honderd keer de inzet.

.

Nu in het nieuws